JELOVNIK ZA BOLJU PROBAVU: Evo koje namirnice se preporučuju za pozitivan učinak

V. N. 25. 12. 2021. u 17:26

MODERAN tempo života i ishrane doveli su do toga da zatvor bude jedan od najčešćih probavnih problema. Nedostatak fizičke aktivnosti, izloženost stresu i upotreba određenih lekova znatno doprinose problemu neredovnog pražnjenja creva. Istraživanja pokazuju da je glavni razlog ono što jedemo, odnosno ne jedemo.

FOTO: Printskrin

Naime, za redovnu stolicu svakodnevno je ishranom potrebno uneti barem 25 g vlakana, a studije pokazuju da tipična ishrana osigurava samo oko 15 grama.

Zato bi trebalo jesti više namirnica koje poboljšavaju probavu i uz koju ćete imati stolicu bar dva do tri puta nedeljno.

Suve šljive imaju reputaciju laksativa i to sasvim opravdano. Da bi se postigao blagotvoran učinak potrebno je svakodnevno pojesti 100 g.

Preporučuje se, takođe, i jedna kašičica semenki lana dnevno. Dodajte ih ovsenoj kaši, testenini ili salati.

Ovsena kaša je takođe na listi namirnica koje prijaju stomaku. Pola šolje ovsenih pahuljica ima oko četiri grama vlakana.

Iako se na kokice gleda kao na hranu za zabavu, njima u stvari možete da povećate unos vlakana. Da biste osetili maksimalnu korist kokice pecite na što manje ulja i pazite koliko soli dodajete.

Među brojnim pozitivnim učincima jogurta i njegovih dobrih bakterija na ljudsko zdravlje, istraživanja ističu povoljan učinak i u terapiji loše probave.
Kada birate vodu, izaberite onu gaziranu, jer mehurići mogu da olakšaju simptome loše probave, čak i zatvora.

Ponedeljak

Doručak: ovsena kaša sa jogurtom, orasima i bademima
Ručak: testenine sa pečurkama i prazilukom i lanenim semenom
Večera: hleb, ajvar i sir

Utorak

Doručak: bareno jaje, hleb i kupus salata
Ručak: podvarak sa suvim šljivama i orasima
Večera: teleće šnicle sa barenim povrćem

Sreda

Doručak: palenta sa jogurtom
Ručak: salata od crvenog pasulja, tunjevine, barenog krompira i šargarepe, začinjena crnim lukom, uljem i sokom od limuna
Večera: pastrmka na žaru i salata od rotkve sa prazilukom

Četvrtak

Doručak: palačinke od heljde sa kajmakom
Ručak: krem-čorba od karfiola, belo pileće meso na žaru i zelena salata
Večera: prepečen hleb sa humusom i bareno jaje

Petak

Doručak: ovsena kaša sa jogurtom i suvim šljivama
Ručak: sladak kupus sa mesom
Večera: integralni hleb, masline, sir i pršuta

Pogledajte više