POSLE INFARKTA JEDITE HRANU BOGATU VLAKNIMA: Pacijenti nakon srčanog udara moraju da promene režim ishrane

V. N.

24. 12. 2021. u 15:13

SRČANI udar za mnoge je prekretnica u usvajanju zdravih životnih navika.

Foto Shutterstock

S tim u vezi stručnjaci za ishranu savetuju da bi trpeza nakon infarkta trebalo da bude usmerena na rešavanje povišenog nivoa masnoća u krvi, visokog krvnog pritiska i povišene telesne težine, pogotovo visokog procenta visceralnih masti koje direktno okružuju unutrašnje organe.

Da bi se ovi ciljevi dostigli, kako se preporučuje, posebno je važan unos dijetalnih vlakana kojih najviše ima u povrću, voću, koštunjavom voću, žitaricama, mahunarkama i raznim semenkama.

Dijetalna vlakna su složeni ugljeni hidrati u hrani, koji se ne vare u crevima, već upijaju vodu i bubre praveći gel koji upija šećere, masnoće i pojedine toksine iz creva i organa za varenje.

Američka Škola za javno zdravlje proučila je dve studije sprovedene na 4.000 muškaraca i žena nakon što su preživeli infarkt. Pratili su ih u proseku devet godina nakon srčanog udara. Zaključak je da su se najveće šanse za preživljavanje pokazale kod onih koji su jeli hranu bogatu vlaknima, a uglavnom su ih unosili tokom doručka, i to jedući žitarice.

Prema najsavremenijim zdravstvenim vodičima žene bi trebalo da unose najmanje 25 grama vlakana dnevno, a muškarci ne manje od 38 grama. Ove preporuke odnose se na osobe mlađe od 50 godina. Preporuka za žene posle 50. godine je 21 gram, a za muškarce 30 grama dijetnih vlakana na dan.

Idealan način da se ispoštuje ova preporuka jeste uključivanje zdravih namirnica u jelovnik, naročito proizvoda od celog zrna žita (hleba, testenina, pahuljica i mekinja od celog zrna, integralni pirinač), mahunarki, voća, kao i koštunjavog voća (oraha, lešnika, badema...).

* * * * * * * * *

Ovo je primer jelovnika za brži oporavak nakon infarkta i sprečavanje da do njega ponovo dođe:

Ponedeljak

Doručak: štapići od integralnog brašna začinjeni ruzmarinom i čaša kiselog mleka sa belim lukom

Užina: pomorandža

Ručak: grašak sa piletinom i salata od kiselog kupusa, čaša crnog vina, 30 g integralnog hleba

Večera: ovsene pahuljice sa jogurtom i šaka lešnika

* * * * * *

Utorak

Doručak: bareno jaje, integralni hleb, mladi sir i sveža ili ljuta paprika

Užina: banana

Ručak: teleća čorba, pohovano belo meso pečeno u rerni i zelena salata sa limunovim sokom i maslinovim uljem, čaša crnog vina

Večera: ražane pahuljice sa kiselim mlekom i kašičicom mlevenog lana

* * * * * *

Sreda

Doručak: ovsene i ražane pahuljice sa suvim voćem i jogurtom

Užina: dve mandarine

Ručak: riba na žaru sa dinstanom šaragerepom, začinjenom belim lukom

Večera: integralne makarone sa jajima i sirom i salata od sveže rendane cvekle

* * * * * *

Četvrak

Doručak: 60 g integralnog hleba i dve kašike ajvara

Užina: jabuka

Ručak: krem-čorba od pečuraka, pire krompir, salata od svežeg kupusa sa limunovim sokom i maslinovim uljem

Večera: barena boranija zapečena u rerni, čaša kiselog mleka, integralni hleb

* * * * * *

Petak

Doručak: mešavina ječmenih, ražanih i ovsenih pahuljica sa jogurtom i pahuljicama od kokosa, šaka badema

Užina: pomorandža

Ručak: juneći gulaš sa krompir-salatom

Večera: sutlijaš od integralnog pirinča začinjen cimetom

Pogledajte više