CVEKLA JAČA KRV I IMUNITET: Redovna konzumacija ovog povrća uklanja toksine iz organizma
DOBAR imunitet i krvna slika prva su odbrana od brojnih infekcija i bolesti. Da biste ih održali na zadovoljavajućem nivou, jedite cveklu.
Razlog zašto se cvekla preporučuje anemičnim osobama je taj što ima visok sadržaj antocijanina koji utiče da ovo povrće bude mrkocrvene boje, a antocijanin štiti eritrocite i čini da krvni sudovi budu elastičniji pa samim tim i utiče da srce bolje pumpa krv. Adenin, koji je takođe sadržan u cvekli održava visoku koncentraciju leukocita, koji su ključni za jak imunitet.
Zahvaljujući antioksidansima, redovna konzumacija cvekle uklanja toksine iz organizma, a snižava i holesterol. Osim toga, ovo povrće pomaže u normalizaciji menstrualnog ciklusa, jačanju kostiju i zglobova, poboljšanju aktivnosti kardiovaskularnog sistema, obnavljanju ćelija jetre, poboljšanju vida...
Hemijski sastav cvekle je takav da može da snizi krvni pritisak i smanji rizik od cerebralnih i kardioloških oboljenja.Prirodni nitrati kojih u cvekli ima u izobilju oksidiraju kada se pomešaju sa krvlju, stvaraju azotni oksid koji širi krvne sudove i povećava nivo kiseonika u krvi.
Ukoliko cveklu uvrstite u svakodnevni meni, možete sprečiti starenje ćelija i pojavu malignih tumora. Redovnim konzumiranjem soka od cvekle možete da se rešite akni i bubuljica koje su produkt toksina u krvi.
Sirova ili kuvana?
Tokom kuvanja količina vitamina C, kao i B5 i B9 u cvekli se smanjuje gotovo na nulu.
Osim toga, sveža cvekla ima manje kalorija i nešto manje jednostavnih ugljenih hidrata, pa je onima koji brinu o liniji bolje da izaberu ovu opciju.