AVOKADO DIJETA, DA SMRŠATE, A NE GLADUJETE: Ovaj plan obroka omogućava zdravo skidanje kilograma, ali zahteva strpljenje
DIJETA koja omogućava da gubite kilograme a da pri tome ne gladujete je idealna. Upravo je takav plan sedmodnevne ishrane u kojem je glavna namirnica avokado.
Ovo ukusno voće može da se jede za doručak, ručak i večeru.
Studije su dokazale da je sadržaj masti u avokadu ono što ga čini jedinstvenom namirnicom koja pomaže u lečenju gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti, problema sa kožom, artritisom... Avokado može da pomogne i u snižavanju holesterola, smanjuje upale u telu, poboljšava varenje, štiti ćelije i eliminiše toksine.
Dakle, osigurajte da u vašem meniju ima najviše tri avokada dnevno. Ukoliko želite da jedete meso, onda birajte piletinu i ćuretinu. Riba, takođe može da se jede. Od žitarica trebalo bi dati prednost heljdi i ražanom hlebu, a možete da jedete i hleb od celog zrna i testenine napravljene od pšenice. Osim navedenog, jelovnik bi svakodnevno trebalo da obiluje povrćem, dok voće možete konzumirati samo ujutro.
Trebalo bi da imate u vidu da dijeta sa avokadom, poput ostalih kratkih dijeta, neće da pomogne da izgubite 10 kilograma nedeljno. Ovo je opcija za one kojima je potrebno da se reše do pet kilograma i naoružani su strpljenjem.
* * * * * * * *
Ponedeljak
doručak: čaša tople vode sa limunom, salata od paradajza, krastavca i avokada sa kašikom maslinovog ulja i barenim jajetom
užina: mandarina i 30 g oraha
ručak: testenina sa ćuretinom (100 g) i sosom od paradajza, salata od rukole sa avokadom i krastavcem
večera: svež avokado i povrće sa roštilja
* * * * * * * *
Utorak
doručak: čaša tople vode sa limunom, palačinke od heljde, kašika meda, peršun, jabuke
užina: tost sa avokadom i šolja zelenog čaja
ručak: salata od tunjevine sa avokadom, paradajzom, krastavcima, crvenim kupusom i sokom od limete
večera: 150 g piletine na žaru i 150 g povrća, 100 g avokada
* * * * * * * *
Sreda
doručak: čaša tople vode sa limunom, tost od celog zrna sa avokadom i dve jabuke
užina: pečena jabuka sa sirom i 20 g orašastih plodova
ručak: 100 g kuvane heljde, povrće sa avokadom i začinskim biljem
večera: 100 g ribe, 200 g pečenog povrća i svež avokado
* * * * * * * *
Četvrtak
doručak: čaša tople vode sa limunom, tost sa avokadom i bareno jaje
užina: banana i 30 g badema
ručak: pirinač sa piletinom (100 g) i sosom od paradajza, salata od rukole sa avokadom i krastavcem
večera: salata od svežeg avokada, barenog krompira i paradajza i krastavca
* * * * * * * *
Petak
doručak: čaša tople vode sa limunom, planeta (50 g) sa avokadom
užina: pečena jabuka sa kašikom meda
ručak: bareni losos (150 g) u paradajz sosu, salata od avokada, crnog luka, paradajza i krastavca
večera: 40 g testenine sa avokadom i crvenim lukom, kašika maslinovog ulja
* * * * * * * *
Subota
doručak: čaša tople vode sa limunom, sendvič sa avokadom i svežom crvenom paprikom
užina: mandarina i 30 g lešnika
ručak: testenina sa ćuretinom (100 g) i sosom od paradajza, salata od rukole sa avokadom i krastavcem
večera: svež avokado i grilovano povrće
* * * * * * * *
Nedelja
doručak: čaša tople vode sa limunom, kajgana od dva jaja sa avokadom
užina: šolja zelenog čaja i banana
ručak: piletina na rošitlju (150 g) i sosom od avokada i belog luka
večera: salata od svežeg avokada, barenog krompira i paradajza i krastavca