NAUČNICI UTVRDILI: U kojoj meri unos soli povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti

В. Н. 11. 12. 2021. u 13:13

NAUČNICI iz američkog kardiološkog udruženja utvrdili su u kojoj meri unos soli povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Foto Shutterstock

Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu The New England Journal of Medicine. Lekari su ocenili analize urina 10.000 učesnika po principu "doza-efekat".

Prosečna starost ispitanika bila je 50 godina. U eksperimentu je učestvovao jednak broj muškaraca i žena. Analiza prikupljenih podataka pokazala je da je 571 slučaj kardiovaskularnih bolesti direktno povezan sa visokim unosom natrijuma i niskim unosom kalijuma.

Povećanje količine soli u ishrani povećalo je rizik razvoja srčanih bolesti za 18 odsto, izjavio je jedan od naučnika koji su izvodili eksperiment, naučni saradnik Hardvarda za javno zdravlje Juan Ma.

Pogledajte više