JELOVNIK ZA JAKE KOSTI: Evo kako da postignete uravnoteženu ishranu

V. N. 20. 11. 2021. u 14:14

DA bi se sprečilo da sa godinama kosti postanu sve poroznije, ključna je uravnotežena ishrana. Uz to, ako se doda redovno kretanje, bez upotrebe cigareta, vitalna starost je mnogo izvesnija.

Foto: Depositphotos

U suprotnom, kosti će oslabiti do tačke da će se sa lakoćom lomiti. Tada i običan pad i udarac mogu zahtevati hitnu medicinsku pomoć, a neretko i hiruršku intervenciju. Koštano tkivo je živo, i da bi vremenom opstalo, telo mora da razloži staru kost i da istovremeno gradi novu. Da bi skelet ostao čvrst i zdrav, potreban je unos važnih hranljivih materija, što inače važi za svako tkivo u ljudskom telu.

Za očuvanje zdravlja kostiju najbitniji je kalcijum, zato bi mlečne proizvode trebalo jesti skoro svakog dana. Sledi vitamin D, jer bez njega telo nije u mogućnosti da pravilno apsorbuje kalcijum. Ugradnja kalcijuma u kosti dodatno se olakšava i konzumiranjem hrane koja sadrži vitamin K. On se uglavnom nalazi u zelenom povrću, siru i jogurtu. Inače, istraživanja su više puta pokazala da unos svežeg povrća i voća pozitivno utiče na očuvanje zdravlja skeleta.

S obzirom na to da je protein jedna od komponenata koštanog tkiva koja se troši, važno je da se nadoknadi ishranom. To podrazumeva jelovnik koji sadrži meso i ribu, jaja i orašaste plodove.
Namirnice koje štete zdravlju kostiju su one koje imaju previše šećera i soli. Na listi nepoželjnih su i previše alkohola i kofeina, gaziranih i energetskih pića.

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice prelivene jogurtom sa medom, kakaom, sitno iseckanim suvim smokvama, bademima, rogačem i semenkama bundeve i lana
Ručak: teleća čorba sa šargarepom i lukom, začinjena kiselim mlekom
Večera: pileće belo meso u paradajz sosu sa salatom od barenog brokolija, začinjenog belim lukom i maslinovim uljem

Utorak

Doručak: dva barena jaja, šolja jogurta i integralni hleb
Ručak: riba pečena u foliji u rerni i krompir salata
Večera: paprika punjena sirom, integralni hleb i salata od svežeg kupusa

Sreda

Doručak: griz sa kakaoom
Ručak: testenine sa mlevenim mesom u paradajz sosu sa dosta rendanog kačkavalja
Večera: salata od piletine i povrća sa pavlakom

Četvrtak

Doručak: sutlijaš sa suvim grožđem
Ručak: krem-čorba od brokolija i lazanje
Večera: makarone sa sirom i jajima, i salata po izboru

Petak

Doručak: omlet sa kačkavaljem, pečenicom i rukolom
Ručak: grašak sa piletinom i kupus salata
Večera: grčki jogurt i prepečen hleb sa malo maslinovog ulja i belog luka

Pogledajte više