ZA DORUČAK BANANA I KILOGRAMI SE TOPE: Nutricionisti tvrde da ovo voće može da pomogne u doterivanju linije

В. Н. 18. 11. 2021. u 14:20

BANANE su jedna od omiljenijih i najviše konzumiranih namirnica na svetu. Retko ko ne voli banane.

Foto Shutterstock

Iako ih dijetalni režimi ishrane uglavnom isključuju, činjenica je da banane mogu da doprinesu vitkoj liniji. Postoji i dijeta sa bananama, ali koja ne isključuje i druge zdrave namirnice.

Banane su bogate vlaknima, ugljenim hidratima, ali su možda najpoznatije kao bogat izvor kalijuma i magnezijuma. U njima ima vitamina A, C, B6, biotina, gvožđa, bakra. Ovakav sastav ih čini odličnim za zdravlje, a pre svega za zdravlje srca i krvnih sudova. Važno je i da su banane bogate triptofanom, koji telo pretvara u serotonin, a serotonin je direktno odgovoran za dobro raspoloženje.

Banane obiluju i vlaknima i rezistentnim skrobom, što reguliše rad creva i njihovo redovno pražnjenje. One u crevima fermentišu i stvaraju masne kiseline koje sprečavaju dugotrajnu akumulaciju masnih naslaga.

Jedna banana u proseku ima 90 do 100 kalorija. Praktično govoreći, iako pojedete 10 banana, unećete svega 1.000 kalorija.

Za razliku od nekih dijeta zasnovanih samo na proteinima i bez ugljenih hidrata, banana dijeta neće vas ostaviti sa osećajem slabosti. Osim toga, nećete imati žudnju za slatkišima koji često upropaste napore da se smrša.

Jedite banane za doručak. Možete pojesti i nekoliko komada - nije određeno. Uz ovo pijete samo vodu ili čašu nemasnog mleka.

* * * * * * * * * * * * *
Evo predloga za ručak i večeru:

Ponedeljak

ručak: supa sa mesom i povrćem, kupus salata
večera: 100 g belog pilećeg mesa, salata po želji

* * * * * * *

Utorak

ručak: spanać sa pirinčem, salata
večera: 100 g lososa, parče integralnog hleba, salata

* * * * * * *

Sreda

ručak: 50g testenine sa paradajz sosom, salata od krastavca
večera: 70g goveđeg mesa na žaru, parče integralnog hleba, salata

* * * * * * *

Četvrtak

ručak: dinstano povrće, paradajz salata
večera: pileći batak bez kožice, salata po izboru

* * * * * * *

Petak

ručak: riblja čorba i salata po izboru
večera: 100 g ćuretine i zelena salata

* * * * * * *

Subota

ručak: lagana čorba od mesa i povrća, salata od svežih krastavaca
večera: pileće ili ćureće meso na roštilju, salata

* * * * * * *

Nedelja

ručak: dinstane pečurke sa pirinčem
večera: grilovano povrće i paradajz salata

Pogledajte više