ŠIPAK DA ZGLOBOVI MANJE BOLE: Jedan od najmoćnijih prirodnih lekova
U OVO vreme još može da se ubere šipak, jedan od najmoćnijih prirodnih lekova. Plodovi se ubiraju dok su još čvrsti i sjajnonarandžasti.
Snažan su antireumatik i njihovim redovnim konzumiranjem može da se poveća pokretljivost zglobova za čak 20 odsto. Pri tome, šipak ublažava i bol i poboljšava raspoloženje.
Šipak je veoma bogat i vitaminom C, koji dokazano umanjuje probleme sa disanjem i sprečava astmu. Ishrana bogata šipkom smanjuje kijanje i "šištanje" u plućima kod dece, pomaže u lečenju astme, hroničnog kašlja, kao i protiv curenja nosa. Zahvaljujući mnogim vitaminima i mineralima koje sadrži, plod divlje ruže jača imunitet i skraćuje vreme trajanja prehlade.
Antioksidansi kojima obiluju ove dragocene crvene bobice smanjuju nivo holesterola, a preventivno deluju i protiv kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka.
Dijabetičari, takođe imaju koristi od šipka, jer im on pomaže da regulišu nivo šećera u krvi. Uz to, šipak može da spreči pojavu dijabetesa, ili olakša simptome u slučajevima postojanja šećerne bolesti.
Voćna kiselina i pektin koji se nalaze u šipku su prirodni diuretici i imaju laksativna stvojstva. Koriste se za poboljšanje i olakšanje simptoma koji postoje kod poremećaja rada bubrega, i kod lečenja zatvora.
Uz sve navedeno, šipak regeneriše ćelije. To je posebno važno za lečenje ožiljaka, akni i opekotina. Ne isušuje kožu, već je održava hidriranom. Pijenje čaja od šipka posebno je dobro za kožu, zbog visokog sadržaja vitamina A. On održava kožu elastičnom, sprečava bore i minimalizuje njene mane.
ČAJ
JEDNU do dve kašičice usitnjenog ploda potopiti u 200 ml hladne vode, ostaviti da se natopi, potom prokuvati i procediti. Piti više puta dnevno po šolju čaja.