VOĆE I POVRĆE ZA BOLJE MENTALNO ZDRAVLJE: Kako očuvati zdrav organizam u tinejdžerskim danima
NOVO istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da ishrana bogata svežim voćem i povrćem značajno utiče na mentalno zdravlje, posebno u tinejdžerskom dobu.
Istraživanje objavljeno u BMJ Nutrition, Prevention&Health pokazuje da je veći unos voća i povrća znatno povezan s boljim mentalnim zdravljem kod srednjoškolaca. Nadalje, istraživanje pokazuje da su hranljivi doručak i ručak povezani sa emocionalnim blagostanjem, bez obzira na godine.
Istraživači su koristili ankete iz više od 50 škola u Velikoj Britaniji. Ukupno, oko 11.000 učenika je popunilo anketu (sa 8.823 validna istraživanja) i dokazi su pokazali da je prosečan rezultat mentalnog zdravlja iznosio 46,6 od 70 za srednjoškolce i 46 od 60 za osnovce.
Od toga, samo 25 odsto srednjoškolaca i 28,5 odsto učenika osnovnih škola izjavilo je da jede preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno, dok 10 procenata nije jelo voće i povrće.
Istraživanje je zaključilo da što su učenici više porcija voća i povrća dnevno jeli, to su imali bolji rezultat na skali mentalnog zdravlja.
Optimalna ishrana je važna za razvoj mozga, napisali su autori studije.