JELOVNIK SA BUNDEVOM DA ZDRAVO SMRŠATE: Iskoristite jesenje plodove da skinete višak kilograma

V. N.

29. 10. 2021. u 15:23

BUNDEVA koju mnogi zbog raskošne boje, ukusa i sadržaja hranljivih materija nazivaju i "kraljica jeseni" je izuzetno niskokalorična i kao takva idealna je namirnica za skidanje viška kilograma.

Foto: Depositphotos

Povrh svega, lako se sprema i može se upotrebiti na nebrojeno mnogo načina, pa se uz vrlo malo truda i kreativnosti od nje spremaju raznovrsni specijaliteti.

Naročito se preporučuje kao diuretik, jer uz pomoć nje se efikasno izbacuje višak vode iz tela, a posebno je bitno da je jedu osobe koje imaju problem sa reumom, bubrezima, gihtom. Bundeva je bogata biljnim vlaknima, pa se savetuje i onima koji nemaju redovnu stolicu.

Za raskošnu, uglavnom narandžastu boju bundeve zaslužan je moćni antioksidans - karoten, koji se u telu transformiše u vitamin A.

U 100 grama bundeve nalazi se samo oko 30 kalorija. Čak 85 odsto bundeve čini voda, ostatak su proteini, vlakna, pektini, celuloza, ugljeni hidrati. Bogata je i magnezijumom, gvožđem, kalcijumom, cinkom, manganom, folnom kiselinom, vitaminom B12, B6, K, C, E.

Ovo je primer jelovnika za pet dana, subotom i nedeljom ponovite jelovnik od radnog dana koji vam najviše prija. U proseku za dve nedelje može da se smrša od pet do sedam kilograma.

Naravno, fizička aktivnost je od ogromne važnosti i znatno će doprineti ostvarenju rezultata. 

* * * * * * *

Ponedeljak

Doručak: pečena bundeva sa šargarepom začinjena sokom od limuna ili ispasirajte bundevu tako da dobijete kašu u koju možete dodati ovas ili neku drugu žitaricu, ili izrendajte bundevu i šargarepu i začinite limunom kao salatu uz parče integralnog hleba

Ručak: čorba od bundeve, možete dodati i drugo povrće kao što su paprika, šargarepa, crni luk, karfiol, brokoli, 150 g pilećeg filea i parče integralnog hleba

Večera: parče bundeve pečene u rerni sa cimetom

* * * * * * *

Utorak

Doručak: parče integralnog hleba i namaz od bundeve (pečena, pa pasirana bundeva začinjena po ukusu)

Ručak: čorba od povrća i pire od bundeve ili rižoto od bundeve i pečuraka

Večera: 150 gr voća po izboru

* * * * * * *

Sreda

Doručak: kaša od kuvane bundeve i salata od povrća, umesto salate može kuvano jaje

Ručak: krem čorba od bundeve i kolač od bundeve sa integralnim brašnom. Umesto kolača možete da napravite musaku od bundeve i mlevenog mesa

Večera: dva parčeta integralnog hleba i salata od rendane bundeve

* * * * * * *

Četvrtak

Doručak: dva parčeta pite od bundeve i šolja nemasnog jogurta, ili parče integralnog hleba sa namazom od bundeve, ili kaša od bundeve i salata od povrća začinjena limunom

Ručak: gulaš od bundeve, sprema se na isti način kao i svaki drugi gulaš samo se umesto mesa stavlja bundeva, parče integralnog hleba

Večera: bundeva pečena u rerni

* * * * * * *

Petak

Doručak: parče integralanog hleba sa namazom od bundeve i dva barena jajeta

Ručak: čorba od bundeve sa 150 g pilećeg filea

Večera: banana

Pogledajte više