PAZITE ŠTA DORUČKUJETE: Žitarice iz paketa kao izazivači opasnih bolesti
DONOŠENjE pravog izbora i odluke kavu žitaricu sipati u činiju za doručak postalo je sve teže nakon otrkića da je mnoga ultraprerađena hrana izazivač zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa dva i depresiju.
Studija Imperial Koledž London ovog leta pokazala je da su ovi proizvodi takođe povezani sa gojaznošću u detinjstvu, odnosno, što je veći udeo UPF-ova koje deca konzumiraju, veći je rizik od dobijanja prekomerne težine ili gojaznosti. Ove namirnice prožimaju našu ishranu od keksa, hleba u sendviču, pice ili lazanje, UPF su svuda. Često su jeftini i ultra ukusni, pa samim tim izazivaju veći osećaj sistosti.
Po pravilu, to su namirnice koje sadrže sastojke koje ne biste našli u svojoj kuhinji, a dolaze umotane u plastiku.
Jedan od naših glavnih izvora UPF-a su žitarice u paketu, koje jedemo za doručak. Većina se ultra obrađuje iako izgleda “zdravo“, jer sadrži dodatni šećer, so, boje, arome i konzervanse.
- Nažalost, žitarice za doručak za decu predstavljaju nutritvnu katastrofu- kaže doktor Entoni Fardet, naučnik i istraživač koji se specijalizovao za dijete i prerađenu hranu.
Rešenje je u pronalasku žitarica u pakovanju koje sadrže samo prirodne sastojke, minimlano prerađenje, kojih ima, samo ih je potrebno potražiti.
Takođe, ultraprerađena hrana, koja uključuje mnoge omiljene žitarice koje svakodnevno jedemo, povezana je sa gojaznošću i srčanim oboljenjima.