MLEKO SMANJUJE RIZIK: Kako sprečiti rizik od kardiovaskularnih bolesti

V. N.

16. 10. 2021. u 11:00

LjUDI koji više unose mlečne masti imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti od onih sa niskim unosom, prema novom istraživanju.

Foto: Depositphotos

Međunarodni tim naučnika proučavao je potrošnju 4.150 šezdesetogodišnjaka u Švedskoj, zemlji s jednim od najvećih svetskih nivoa proizvodnje i potrošnje mlečnih proizvoda, merenjem nivoa određene masne kiseline u krvi koja se uglavnom nalazi u mlečnoj hrani.

Stručnjaci su ih zatim pratili u proseku 16 godina kako bi promatrali koliko je njih imalo srčane, moždane i druge ozbiljne posledice u cirkulaciji, a koliko je njih umrlo.

Nakon statističkog prilagođavanja za druge poznate faktore rizika od kardiovaskularnih bolesti, uključujući doba, prihod, način života, prehrambene navike i druge bolesti, istraživači su otkrili da su oni s visokim nivoom masnih kiselina - što ukazuje na visok unos mlečnih masti - imali najmanji rizik kardiovaskularnih bolesti.

Pogledajte više