MLEKO SMANJUJE RIZIK: Kako sprečiti rizik od kardiovaskularnih bolesti
LjUDI koji više unose mlečne masti imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti od onih sa niskim unosom, prema novom istraživanju.
Međunarodni tim naučnika proučavao je potrošnju 4.150 šezdesetogodišnjaka u Švedskoj, zemlji s jednim od najvećih svetskih nivoa proizvodnje i potrošnje mlečnih proizvoda, merenjem nivoa određene masne kiseline u krvi koja se uglavnom nalazi u mlečnoj hrani.
Stručnjaci su ih zatim pratili u proseku 16 godina kako bi promatrali koliko je njih imalo srčane, moždane i druge ozbiljne posledice u cirkulaciji, a koliko je njih umrlo.
Nakon statističkog prilagođavanja za druge poznate faktore rizika od kardiovaskularnih bolesti, uključujući doba, prihod, način života, prehrambene navike i druge bolesti, istraživači su otkrili da su oni s visokim nivoom masnih kiselina - što ukazuje na visok unos mlečnih masti - imali najmanji rizik kardiovaskularnih bolesti.