ŠTA DA JEDETE KADA IMATE HAŠIMOTO: Blagodeti namirnica bogatih selenom i vitaminom B i D
OBOLELI od Hašimotove bolesti, hroničnog autoimunog oboljenja štitne žlezde, trebalo bi da jedu što više raznovrsnog povrća i voća, ali da smanje unos kupusa, kelja, kelerabe, pasulja, brokolija. Među namirnice koje ne bi trebalo da jedu češće od dva puta sedmično su kikiriki, soja, senf, laneno seme.
Hašimotova bolest zahteva namirnice bogate vlaknima, jer one će vam pomoći ako imate zatvor. Na dnevnom nivou unosite najmanje 30 g vlakana. One nabubre u crevima i poboljšavaju varenje. Nikada nemojte odmah da povećate unos vlakana. Činite to postepeno uz dosta vode.
Kada se radi o vodi, obavezno je da se popije osam čaša dnevno. Ipak, ako je funkcija tiroidne žlezde smanjena, onda bi trebalo povećati i na 12 čaša u toku dana.
U ishranu uvrstite i što više selena. To je mineral koji vrlo povoljno deluje na štitastu žlezdu. Preporučuje se unos suplementacijom, ali i kroz ishranu. Selen pomaže da se popravi raspoloženje, ali i da se poboljša koncentracija.
Kod osoba koje boluju od Hašimotove bolesti često se utvrđuje smanjen nivo vitamina B12. Zato bi ovaj vitamin trebalo pojačati kroz ishranu sardinama, mesom i mlekom.
Nedostatak vitamina D može podstaći razvoj bolesti. Zapravo, preventivno bi trebalo da se vodi računa i o količini ovog vitamina u organizmu.
Ishrana koja podrazumeva unos slane hrane se ne preporučuje osobama koje imaju Hašimotovu bolest, jer postoji povećani rizik da i kardiovaskularni sistem oboli, pa izbegavajte natrijum u ishrani.
Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom i orašastim plodovima
Ručak: riba na žaru i pirinač sa povrćem kao prilog
Večera: zelena salata, tunjevina i parče integralnog hleba
Utorak
Doručak: mešavina ovsenih, ražanih i ječmenih pahuljica sa jogurtom i brazilskim orahom
Ručak: dinstane šnicle od junećeg buta i salata od rotkvica i mladog luka
Večera: domaća riblja pašteta i salata od barene boranije, začinjene belim lukom i maslinovim uljem
Sreda
Doručak: palenta sa dinstanim pečurkama
Ručak: sarmice sa zeljem i zelena salata
Večera: sendvič sa humusom i zelenom salatom
Četvrtak
Doručak: bareno jaje, parče integralnog hleba i šolja kefira
Ručak: grilovana piletina i dinstana šargarepa
Večera: integralne testenine sa sirom
Petak
Doručak: omlet sa mladim lukom, perče hleba i šolja jogurta
Ručak: riblji fileti i krompir salata
Večera: projara sa zeljem i šunkom