I PASTA JE DOBRA ZA VITKU LINIJU: U testeninama može da se uživa bez straha od gomilanja kilograma
IAKO testenina ne važi za dijetalnu namirnicu, ipak je moguće da se smrša i uz tanjir paste. Bitno je samo da se poštuju pravila. Naime, kada birate testeninu, izaberite onu od celog zrna pšenice (integralnu), jer je bogatija hranljivim sastojcima. Drugo pravilo je, ako kupujete testeninu od pšeničnog brašna, što je i najčešće, preporučuje se ona napravljena od tvrde pšenice.
Pane, špagete ili fuzile imaju nizak glikemijski indeks, dugo održavaju sitost, važno je da u sos se stavljate pavlaku, pršut, parmezan…
Kada je o kuvanju reč, testeninu kuvajte po uputstvu na pakovanju, a to obično znači da je za 100 gr špageta potrebno litar vode. Količina koja se dnevno pojede nije ograničena, ali tu postoji uslov - obavezan je preliv od povrća. Sir se u ovoj dijeti ne koristi kao dodatak, niti meso ili bilo koji drugi proteini.
Sve što treba da zapamtite jeste da pane, fuzile, špagete i slične testenine zapravo ne goje, a da višak kalorija "dolazi" iz soseva. Zato, ne koristite pavlaku, parmezan, pršut, i vodite računa da je za pripremu dovoljno pola kašike maslinovog ulja.
Testenine su namirnice sa niskim glikemijskim indeksom (GI manje od 50), što znači da njihova konzumacija smanjuje oscilacije šećera u krvi, a time i insulina, pa ne dolazi do napada gladi.
Ponedeljak
Doručak: kriška hleba namazana humusom sa dva parčeta šunke i kriškom paradajza
Ručak: 70 g špageta sa sososm od crnog luka, pečuraka, pardajza i ljute paprike
Večera: 70 g testenine, tri paprike i dva paradajza
Utorak
Doručak: šolja jogurta sa dve kašike mešavine od ovsenih, ječmenih i ražanih pahuljica
Ručak: 70 g testenine sa sosom od tikvica, paradajza, crnog i belog luka
Večera: 40 g paste sa paradajzom i maslinama
Sreda
Doručak: dva barena jajeta, dve kriške integralnog hleba i salata po izboru
Ručak: 70 g špageta sa sosom od paradajza, graška i šargarepe, začinjeno po ukusu
Večera: 70 g paste sa paradajzom
Četvrtak
Doručak: kriška hleba sa pavlakom od 12 odsto mlečne masti i pileća prsa
Ručak: 70 g testenine sa barenim brokolijem i karfiolom, začinjeno po ukusu
Večera: 70 g testenine sa malo maslinovog ulja i svežim krastavcem
Petak
Doručak: šolja jogurta i parče proje
Ručak: 70 g paste sa paradajzom, maslinama i belim lukom
Večera: 40 g testenine sa sosom od pečuraka