JELOVNIK NA BAZI VOĆA I POVRĆA: Uz vegansku trpezu pobedite vrućinu

29. 08. 2021. u 17:00

VIŠAK kilograma i vrućina sa sparinom su loša kombinacija. Ovaj spoj najviše opterećuje srce, a može da "izmori" i na psihičkom nivou. Zato, da bi smršali, a istovremeno pomogli telu da se izbori sa visokom spoljnom temperaturom i velikom vlažnošću vazduha, predlažemo vam veganski dijetu. Reč je o jelovniku koji isključuje sve namirnice životinjskog porekla. Možete da ga primenjujete mesec dana. Uz ovu dijetu organizmu će da bude lakše bez masnoća i previše kalorija, tako da će telo, umesto na dugo varenje, više energije moći da potroši na rashlađivanje.

Foto: Depositphotos

Evo kako izgleda predlog veganskog jelovnika za sedam dana. 

Ponedeljak

Doručak: četiri parčeta integralnog hleba sa humusom

Užina: 300 g malina

Ručak: krompir čorba

Večera: Dinstana šargarepa i piletina na žaru

Utorak

Doručak: crvena paprika pržena na biljnom ulju i integrlani hleb

Užina: 300 g trešanja

Ručak: čorba od mahunarki i integralni hleb

Večera: salata od crvenog pasulja, kukuruza šećeraca i crnog luka začinjena po ukusu i 60 g testenine

Sreda

Doručak: palenta sa prepečenim susamom

Užina: dve kriške lubenice

Ručak: kuvano sočivo i paradajz salata, integralni hleb

Večera: integralna testenina sa paradajzom i tofu sirom

Četvrtak

Doručak: kokice i 300 g malina

Užina: 300 g višanja

Ručak: čorbast pasulj, kupus salata i integralni hleb

Večera: pljeskavica od leblebija sa integralnim hlebom, rendanim kupusom, šargarepom, paradajzom i crnim lukom

Petak

Doručak: ovsene pahuljice sa sojinim mlekom, suvim šljivama i suvim grožđem, orasima

Užina: 300 g malina

Ručak: bareni pa zapečeni krompir sa sojinim mesom, zelena salata i integralni hleb

Večera: salata od kuvanih i proprženih leblebija sa sitno iseckanom zelenom salatom, paradajzom i crnim lukom

Subota

Doručak: četiri parčeta integralnog hleba sa humusom

Užina: jedna veća breskva

Ručak: grašak sa šniclama od soje, integralni hleb i salata po izboru

Večera: paprika punjena pirinčem, crnim lukom i šargarepom i dva parčeta integralnog hleba

Nedelja

Doručak: palenta sa prepečenim susamom

Užina: jedna veća breskva

Ručak: vegetarijanska pica sa povrćem po izboru

Večera: ćevapi od leblebija sa kupus salatom i inegralnim zemičkama

Pogledajte više