ISKORISTITE SEZONU OMILJENJE LETNJE POSLASTICE: Hladi i topi kilograme - odličan dodatak dijeti
ODRICANjE od omiljene hrane zarad mršavljenja nije nužno. Dakle, ako tokom leta volite da se rashladite i zasladite sladoledom, ne znači da ćete pokvariti dijetu. Istraživanja Centra za zdravu ishranu iz Kolorada pokazala su da sladoled, ukoliko se konzumira kao dodatak zdravoj dijeti, može da doprinese topljenju masnih naslaga i smanjenju telesne težine.
Nutricinosti objašnjavaju da je "tajni sastojak" koji sladoled ima, a koji skida kilograme - kalcijum. Naime, prema najnovijim studijama, gojazne osobe koje su uzimale suplemente kalcijuma su smanjivale telesnu težinu za 26 odsto i topile čak 38 odsto više masnih naslaga od osoba koje su bile na "običnoj" niskokaloričnoj dijeti, bez ikakavih dodataka ishrani.
Naravno, ne možete da jedete velike količine ledene poslastice. Dnevna porcija koja neće značajno da poveća broj unetih kalorija je jedan sladoled na točenje ili tri manje kugle u činiji. Neophodno je da se bira niskomasni sladoled, bez dodataka voća, orašastih plodova i čokolade.
Evo kako bi mogla da izgleda "sladoled dijeta" n
Ponedeljak
doručak: sendviči od 80 g integralnog hleba, humusa, paradajza i pilećih prsa
užina: sladoled
ručak: 200 g barene boranije sa 150 g pilećeg mesa
večera: kiselo mleko
Utorak
doručak: dva kuvana jaja, 30 g integralnog hleba, 50 g nemasnog sira i paradjz salata
užina: sladoled
ručak: 40 g testenine sa 150 g mlevenog junećeg mesa u paradajz sosu
večera: šaka badema i šolja kefira
Sreda
doručak: palenta od 50 g brašna i 150 g nemasnog sira
užina: sladoled
ručak: riblji file sa 200 g barenog krompira
večera: konzerva sardine bez ulja sa 30 g integralnog hleba
Četvrtak
doručak: sendviči od 80 g integralnog hleba, humusa, paradajza i pilećih prsa
užina: sladoled
ručak: 40 g pirinča sa 150 g belog pilećeg mesa
večera: kiselo mleko
Petak
doručak: dva kuvana jaja, 30 g integralnog hleba, 50 g nemasnog sira i paradjz salata
užina: sladoled
ručak: musaka od tikvica sa 150 g mlevenog junećeg mesa
večera: šaka lešnika i kiselo mleko