ZA ZDRAVO SRCE - PARADAJZ I MASLINOVO ULJE: Najzdravije ako se pretežno jede biljna hrana

V. N. 25. 08. 2021. u 14:00

MNOGO povrća, i samo malo mesa - recept je koji bi mogao da sačuva zdravlje srca. To je potvrdila meta-analiza objavljena u Oksfordovom akademskom žurnalu, čiji je zaključak da je za kardiovaskularni sistem najbolja ishrana pretežno biljnog porekla.

Foto: Depositphotos

Istraživači sa Univerziteta u Napulju pregledali su gotovo 100 studija o odnosu rizika od srčanih oboljenja i prehrambenih navika, s tim što su stavili fokus na određene kategorije hrane - crveno meso, zatim živinsko meso, jaja, mlečni proizvodi, orasi i žitarice.

Otkrili su da je konzumiranje hrane uglavnom biljnog porekla, i samo malo mesa, povezano s boljim zdravljem srca i manjim rizikom od smrti od srčanih bolesti.

Istraživači su dali i konkretne preporuke: zamenite maslac i crveno meso lisnatim zelenim povrćem, paradajzom i maslinovim uljem, jer bi to moglo da zaštiti vaše srce.

Istraživanje je otkrilo jasnu vezu između većeg rizika za razvoj srčanih oboljenja i ishrane bogate prerađenim mesom, kao što su kobasica, salame i slanina. Zato i preporučuju da se ove prerađevine, ako se baš mora, jedu samo povremeno, svakako manje od dve porcije nedeljno.

Dnevno bar dve porcije

Najmanje dve porcije povrća dnevno čak za 34 odsto smanjuju rizik od smrti usled srčanih bolesti. U tom smislu najefikasniji u prevenciji su zeleno povrće i paradajz, naveli su istraživači. I voće je korisno za zdravlje srca, ali to se odnosi na plodove koji sadrže više vlakana i mikronutrijenata, poput jabuka, bobičastog voća i citrusa.

Istraživanje je pokazalo da prerađeno voće, poput soka i konzerviranog voća, zapravo može povećati rizik od srčanih oboljenja.

Crveno meso je, kao i navedene prerađevine, prema zaključku istraživača, takođe značajno povezano s rizikom od srčanih oboljenja, ali je taj rizik manje razjašnjen, ali se ipak preporučuje da se crveno meso zameni drugim izvorima proteina.

Iako se našao na popisu namirnica koje bi trebalo zaobilaziti, maslac, kako su pokazali rezultati meta-analize, nije direktno povezan sa značajnim rizikom od srčanih oboljenja, ako se jede umereno. Primećeno je, međutim, da sadrži mnoge masti koje mogu da ugroze zdravlje srca, dok je istovremeno utvrđeno da je maslinovo ulje, kojim bi trebalo zameniti maslac, svakako zdravije za srce. 

Pogledajte više