ŠEST OBROKA DNEVNO ZA STARIJE OD 65 GODINA: Pravilna ishrana u trećem dobu može da olakša mnoge zdravstvene probleme
KAKO starimo, tako bi trebalo da menjamo navike u ishrani, poručuju nutricionisti. To je posebno važno za one koji su navršili 65 godina, jer pravilna ishrana u trećem dobu može da olakša mnoge zdravstvene probleme koje starenje donosi. Najvažnije je, kažu, da stariji ljudi jedu češće, a manje, da ne bi došlo do gojenja. Preciznije, osobe starije od 65 godina trebalo bi da imaju šest obroka dnevno.
Pored doručka, ručka, večere i dve voćne užine, važan je i obrok pred spavanje. Nutricionisti savetuju da bi sat vremena pre spavanja trebalo da se popije šolja jogurta ili toplog mleka ili pojede jedan keks, jer to opušta, olakšava uspavljivanje i popravlja kvalitet sna.
Na jelovniku starijih od 65, kako upućuju, trebalo bi da se nalaze namirnice bogate zdravim mastima, kojih ima u semenkama, jezgrastom voću i maslinovom ulju, integralne žitarice, sezonsko voće i povrće, nemasno mleko i mlečni proizvodi. Iako su potrebe starih za proteinima smanjene, iz ishrane ne bi trebalo da se isključuje meso, jer ono štiti mišiće od atrofiranja.
Plan ishrane:
ponedeljak
Doručak: pita s krompirom i šolja nemasnog jogurta
Užina: maline
Ručak: punjena paprika sa salatom i kriškom hleba
Užina: lubenica
Večera: testenina sa paradajz sosom i maslinovim uljem
utorak
Doručak: palenta sa nemasnim sirom
Užina: kupine
Ručak: riba po izboru, prilog blitva s krompirom
Užina: nektarina
Večera: šaka oraha i šolja nemasnog jogurta
sreda
Doručak: kajgana s povrćem, kriška hleba
Užina: lubenica
Ručak: grašak s piletinom
Užina: banana
Večera: pita sa zeljem i šolja kefira
četvrtak
Doručak: sendvič sa šunkom i krem sirom
Užina: dinja
Ručak: pilav i salata po izboru
Užina: breskva
Večera: kiselo mleko i šaka lešnika
petak
Doručak: dva kuvana jaja, hleb i paradajz salata
Užina: lubenica
Ručak: musaka od tikvica sa mlevenim junećim mesom
Užina: dinja
Večera: projara i parče nemasnog sira