MANJE UGLJENIH HIDRATA, VIŠE PROTEINA: Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za radnu nedelju
NAČIN života koji podrazumeva mnogo sedenja i osmočasovan boravak u kancelarijskoj fotelji ne mora nužno da vodi u višak kilograma. Da biste sprečili prekomernu telesnu težinu i izbegli gojaznost, važno je da znate da se hranite u skladu sa svojom profesijom.
Na jelovniku bi trebalo redovno da se nalaze jaja, meso, riba i mlečni proizvodi uz obilje povrća i voća, a u malim količinama proizvodi od žitarica.
Prvo pravilo za kancelarijske radnike je trpeza sa što manje ugljenih hidrata. Razlog je u tome što manjak fizičke aktivnosti uz ugljene hidrate znači siguran dobitak na kilaži, a uz to prekomeran unos ove grupe namirnica uzrokuje dnevnu pospanost.
Onima koji rade u kancelariji preporučuje se hrana bogata proteinima. To znači da bi na jelovniku trebalo redovno da se nalaze jaja, meso, riba i mlečni proizvodi uz obilje povrća i voća, a u malim količinama proizvodi od žitarica. Proteini su ključni za očuvanje mišićne mase, koja najbrže strada usled dugotrajnog sedenja, jer "ustupa" mesto masnim naslagama.
Za zdravu ishranu na poslu, važna je i navika da se obrok nosi od kuće. Istraživanja pokazuju da osobe koje nose ručak od kuće imaju nižu telesnu masu u poređenju sa onima koje jedu gotovu hranu.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za radnu nedelju.
Ponedeljak
Doručak: kajgana sa svežom paprikom i čaša kiselog mleka
Užina: maline
Ručak: punjene tikvice i salata po izboru
Večera: dva manja parčeta gibanice i šolja čaja
Utorak
Doručak: dva kuvana jaja 30 g integralnog hleba, 50 g nemasnog sira i paradjz salata
Užina: kupine
Ručak: pasulj sa mesom po izboru i kupu salata
Večera: šaka oraha i šolja jogurta
Sreda
Doručak: sardina sa dva parčeta integralnog hleba
Užina: veća nektarina
Ručak: riba na žaru sa krompir salatom
Večera: ovsene pahuljice sa jogurtom i malo jezgrastog voća
Četvrtak
Doručak: sendviči od 80 g integralnog hleba, humusa, paradajza i pilećih prsa
Užina: lubenica
Ručak: svinjske šnicle u sosu od povrća, salata
Večera: dva barena jaja
Petak
Doručak: palenta sa sirom
Užina: dinja
Ručak: musaka od tikvica sa junećim mesom
Večera: projara sa pečenicom