ČIŠĆENJE ORGANIZMA KAO BENEFIT: Bostan za nedelju dana skida tri kilograma
UZ dijetu sa lubenicom i dinjom za samo nedelju dana možete da oslabite tri kilograma, očistite organizam od štetnih materija, snizite krvni pritisak i dovedete figuru do bolje forme.
Osim što sadrži visok procenat vode, zbog čega je odličan diuretik, dinja ima i veoma malu količinu šećera. Sto grama dinje ima svega 29 kalorija, što je čini savršenom namirnicom za sve osobe koje žele da se zdravo hrane i smršaju. Takođe, bogata je vitaminima A, C i B kompleksa, vlaknima koji odlično suzbijaju glad, a sadrži i dosta kalijuma koji pomaže organizmu da se oslobodi viška natrijuma i tako snizi povišen pritisak.
Lubenica, kao i dinja, sadrži visok procenat vode, ali malo više šećera. Zahvaljujući slatkom ukusu, a niskoj kalorijskoj vrednosti predstavlja savršenu zamenu za slatkiše, zbog čega se često koristi u dijetalnim režimima ishrane. Bogata je vitaminima C, A, B1 i B6, kao i kalijumom i magnezijumom. Takođe, lubenica sadrži likopen, jedan najjačih antioksidanata koji joj daje crvenu boju i osvežavajući ukus.
Doručak:
šolja čaja, kriška integralnog hleba, 30 g pilećih prsa, dve kriške dinje
Ručak: supa od povrća, 60 g pečene piletine, pečen krompir, zelena salata sa kašičicom maslinovog ulja
Večera: viršla, kriška integralnog hleba, čaša kiselog mleka
Drugi dan
Doručak: šolja jogurta, kriška integralnog hleba, 30 g pilećih prsa, kriška dinje ili lubenice
Ručak: bistra supa, file oslića, baren krompir, salata od paradajza začinjena kašičicom maslinovog ulja
Večera: čorba (60 g pilećeg mesa, povrće po želji), kriška integralnog hleba
Treći dan
Doručak: šolja čaja, kriška integralnog hleba sa humusom, bareno jaje, kriška dinje
Ručak: 150 g mlevene junetine u pradajz sosu sa 40 g integralne testenine, zelena salata začinjena kašičicom maslinovog ulja
Večera: 60 g belog pilećeg sa 40 g pirinča
Četvrti dan
Doručak: kriška integralnog hleba, kašičica putera, kašičica meda, kriška lubenice
Ručak: krem-čorba od brokolija, 150 g graška sa 60 g pilećeg mesa, zelena salata začinjena kašičicom maslinovog ulja
Večera: kuvan krompir i karfiol, začinjen kašičicom maslinovog ulja
Peti dan
Doručak: šolja zelenog čaja, kriška integralnog hleba, viršla, senf, kriška dinje
Ručak: 30 g piletine, barena boranija, kriška integralnog hleba
Večera: 60 g junetine, zelena salata sa kašičicom maslinovog ulja
Šesti dan
Doručak: šolja jogurta, kriška integralnog hleba, sardina oceđena od ulja, kriška dinje ili lubenice
Ručak: bistra supa, 60 g dinstane juneće šnicle, prilog od povrća, salata začinjena kašičicom maslinovog ulja
Večera: salata od mesa i povrća (60 g barene piletine ili junetine) i povrće po želji
Sedmi dan
Doručak: čaša kiselog mleka, kriška integralnog hleba, kriška dinje ili lubenice
Ručak: slatki kupus sa junetinom (60 g mesa), kriška integralnog hleba
Večera: nekoliko viršli, senf, zelena salata začinjena kašičicom maslinovog ulja