BLAGODETI LETNJE TRPEZE: Jedite lubenicu da snizite pritisak
LETNjU trpezu obavezno obogatite kriškom ili dve lubenice. Ovo povrće sadrži visok procenat vitamina C koji podiže imuni sistem, što je veoma značajno u vreme pandemije, a istovremeno smanjuje se i rizik od srčanog udara i pojave ćelija raka. Značajan hranljivi sastojak lubenice je i citrulin - amino-kiselina. Ona se u telu pretvara u arginin, koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi.
Citrulin iz lubenice pomaže i u smanjenju bola u mišićima nakon treninga, jer šireći krvne sudove, on smanjuje napetost muskulature i poboljšava snabdevanje tkiva kiseonikom.
Budući da citrulin pomaže u proširivanju i opuštanju krvnih sudova, on ima moć i da smanji visok krvni pritisak.
Lubenica je značajna i zato što pomaže da ostanemo hidrirani kada su visoke spoljne temperature. Uz to, vlakna koja sadrži dobra su za probavu.
Značajna dobrobit koju donosi lubenica u ishrani je i ta da čisti bubrege od višegodišnjih naslaga, poboljšavajući njihovu funkciju i utiče direktno i indirektno na čišćenje i bolju funkciju zglobova i kičme.
Čišćenje lubenicom omogućava i oslobađanje od viška soli u svim delovima organizma gde se ona skuplja zbog zdravstvenih razloga ili prekomerne upotrebe.
Za bolje varenje
IAKO mnogi izbegavaju lubenice baš zbog semenki i one su zdrave i trebalo bi da se iskoriste. Prepečene semenke lubenice i malo posoljene preporučuju se kao zdrava grickalica, koja vrlo dobro utiče na varenje.
Lubenicom se najbolje pročišćavaju creva, krvni sudovi od masnih naslaga, a pomaže i normalizaciju mikroflore i uspostavlja pH ravnotežu krvi.
Nutricionisti smatraju da se čišćenje može sprovoditi na više načina, a najbolje je jednu nedelju jesti samo lubenicu, uz eventualni dodatak dinje radi "razbijanja monotonije".