NAMIRNICE KOJE NE GOJE: Ako pametno napunite tanjir možete lako da smršate

27. 07. 2021. u 11:10

SVAKO ko je držao dijetu zna da to nije lako. Odricanje teško pada. Ipak, moguće je da se smrša i uz pun tanjir!

Foto: Depositphotos

Postoje, naime, namirnice koje možete da jedete u velikoj količini, jer ne goje. Prva među njima su belanca. Svaki put kad osetite glad utolite je ovim delom jajeta. Ako ste probali omlet od belanaca sa paradajzom i začinima po ukusu, onda znate da postoji i ukusan dijetalni obrok.

Na spisku hrane kojom možete da napunite tanjir do vrha su i krastavac, paradajz, razne vrste zelenih salata, karfiol, brokoli, lubenica, maline, borovnice, kupine i kokice bez ulja.

Zapravo ova dijeta je bazirana na principu manji unos, a veća potrošnja kalorija. Ako birate niskokalorične namirnice, onda, logično, možete i više da pojedete, a da pritom ipak smanjite unos kalorija i da postepeno gubite na težini.

Evo kako može da izgleda vaš jelovnik za sedam dana.

Ponedeljak

Doručak: kokice bez ulja, začinjene po ukusu

Užina: lubenica

Ručak: filet lososa, dva parčeta integralnog hleba i zelena salata u količini koju želite

Večera: krem-čorba od karfiola

Utorak

Doručak: salata od krastavca i čaša kiselog mleka

Užina: maline

Ručak: juneća šnicla, dva parčeta hleba i paradajz salata

Večera: kokice

Sreda

Doručak: omlet od belanaca sa paradajzom i začinima

Užina: krastavac ili lubenica ili borovnice

Ručak: boranija sa belim pilećim mesom, malo parče ražanog hleba

Večera: salata od rukole, paradajza i mladog sira

Četvrtak

Doručak: dva barena jaja, dva parčeta integralnog hleba i salata od krastavca

Užina: kupine

Ručak: belo pileće meso na žaru i krem-čorba od brokolija

Večera: kokice

Petak

Doručak: omlet od belanaca sa spanaćem, šolja jogurta, integralni hleb

Užina: maline

Ručak: grašak sa piletinom

Večera: sardina

Subota

Doručak: kokice bez ulja, začinjene po ukusu

Užina: lubenica

Ručak: riblji file sa salatom od krastvca, paradajza i rukole

Večera: palenta sa mladim sirom i susamom

Nedelja

Doručak: dva barena jaja, dva parčeta integralnog hleba i salata od krastavca

Užina: borovnice

Ručak: parče mesa i krem-čorba od brokolija, krompira i karfiola

Večera: mešavina ječmenih, ražanih, ovsenih pahuljica i semena golice sa čašom kiselog mleka

Pogledajte više