NAMIRNICE KOJE NE GOJE: Ako pametno napunite tanjir možete lako da smršate
SVAKO ko je držao dijetu zna da to nije lako. Odricanje teško pada. Ipak, moguće je da se smrša i uz pun tanjir!
Postoje, naime, namirnice koje možete da jedete u velikoj količini, jer ne goje. Prva među njima su belanca. Svaki put kad osetite glad utolite je ovim delom jajeta. Ako ste probali omlet od belanaca sa paradajzom i začinima po ukusu, onda znate da postoji i ukusan dijetalni obrok.
Na spisku hrane kojom možete da napunite tanjir do vrha su i krastavac, paradajz, razne vrste zelenih salata, karfiol, brokoli, lubenica, maline, borovnice, kupine i kokice bez ulja.
Zapravo ova dijeta je bazirana na principu manji unos, a veća potrošnja kalorija. Ako birate niskokalorične namirnice, onda, logično, možete i više da pojedete, a da pritom ipak smanjite unos kalorija i da postepeno gubite na težini.
Evo kako može da izgleda vaš jelovnik za sedam dana.
Ponedeljak
Doručak: kokice bez ulja, začinjene po ukusu
Užina: lubenica
Ručak: filet lososa, dva parčeta integralnog hleba i zelena salata u količini koju želite
Večera: krem-čorba od karfiola
Utorak
Doručak: salata od krastavca i čaša kiselog mleka
Užina: maline
Ručak: juneća šnicla, dva parčeta hleba i paradajz salata
Večera: kokice
Sreda
Doručak: omlet od belanaca sa paradajzom i začinima
Užina: krastavac ili lubenica ili borovnice
Ručak: boranija sa belim pilećim mesom, malo parče ražanog hleba
Večera: salata od rukole, paradajza i mladog sira
Četvrtak
Doručak: dva barena jaja, dva parčeta integralnog hleba i salata od krastavca
Užina: kupine
Ručak: belo pileće meso na žaru i krem-čorba od brokolija
Večera: kokice
Petak
Doručak: omlet od belanaca sa spanaćem, šolja jogurta, integralni hleb
Užina: maline
Ručak: grašak sa piletinom
Večera: sardina
Subota
Doručak: kokice bez ulja, začinjene po ukusu
Užina: lubenica
Ručak: riblji file sa salatom od krastvca, paradajza i rukole
Večera: palenta sa mladim sirom i susamom
Nedelja
Doručak: dva barena jaja, dva parčeta integralnog hleba i salata od krastavca
Užina: borovnice
Ručak: parče mesa i krem-čorba od brokolija, krompira i karfiola
Večera: mešavina ječmenih, ražanih, ovsenih pahuljica i semena golice sa čašom kiselog mleka