DIJETA - UZ VEGANSKU TRPEZU POBEDITE VRUĆINU: Jelovnik na bazi voća i povrća, troši manje energije na varenje
08. 07. 2021. u 15:56
VIŠAK kilograma i vrućina sa sparinom su loša kombinacija. Ovaj spoj najviše opterećuje srce, a može da "izmori" i na psihičkom nivou.
Zato, da bi smršali, a istovremeno pomogli telu da se izbori sa visokom spoljnom temperaturom i velikom vlažnošću vazduha, predlažemo vam veganski dijetu.
Reč je o jelovniku koji isključuje sve namirnice životinjskog porekla. Možete da ga primenjujete mesec dana.
Uz ovu dijetu organizmu će da bude lakše bez masnoća i previše kalorija, tako da će telo, umesto na dugo varenje, više energije moći da potroši na rashlađivanje.
Evo kako izgleda predlog veganskog jelovnika za sedam dana.
PONEDELjAK
- Doručak: četiri parčeta integralnog hleba sa humusom
- Užina: 300 g malina
- Ručak: krompir čorba
- Večera: Dinstana šargarepa i piletina na žaru
UTORAK
- Doručak: crvena paprika pržena na biljnom ulju i integrlani hleb
- Užina: 300 g trešanja
- Ručak: čorba od mahunarki i integralni hleb
- Večera: salata od crvenog pasulja, kukuruza šećeraca i crnog luka začinjena po ukusu i 60 g testenine
SREDA
- Doručak: palenta sa prepečenim susamom
- Užina: dve kriške lubenice
- Ručak: kuvano sočivo i paradajz salata, integralni hleb
- Večera: integralna testenina sa paradajzom i tofu sirom
ČETVRTAK
- Doručak: kokice i 300 g malina
- Užina: 300 g višanja
- Ručak: čorbast pasulj, kupus salata i integralni hleb
- Večera: pljeskavica od leblebija sa integralnim hlebom, rendanim kupusom, šargarepom, paradajzom i crnim lukom
PETAK
- Doručak: ovsene pahuljice sa sojinim mlekom, suvim šljivama i suvim grožđem, orasima
- Užina: 300 g malina
- Ručak: bareni pa zapečeni krompir sa sojinim mesom, zelena salata i integralni hleb
- Večera: salata od kuvanih i proprženih leblebija sa sitno iseckanom zelenom salatom, paradajzom i crnim lukom
SUBOTA
- Doručak: četiri parčeta integralnog hleba sa humusom
- Užina: jedna veća breskva
- Ručak: grašak sa šniclama od soje, integralni hleb i salata po izboru
- Večera: paprika punjena pirinčem, crnim lukom i šargarepom i dva parčeta integralnog hleba
NEDELjA
- Doručak: palenta sa prepečenim susamom
- Užina: jedna veća breskva
- Ručak: vegetarijanska pica sa povrćem po izboru
- Večera: ćevapi od leblebija sa kupus salatom i inegralnim zemičkama
Pogledajte više