PROSLAVLJEN DAN HERCEG NOVOG: Grad koji poštuje prošlost a spreman je za sve izazove budućnosti

V.V.

28. 10. 2024. u 15:40

SVEČANU sednicu hercegnovske SO otvorio je predsednik Ivan Otović podsetivši na dane prošlosti i oslobođenje Herceg Novog u Drugom svetskom ratu, ali i na aktuelne projekte u gradu. Oktobarska nagrada uručena slavnom vaterpolisti Aleksandru Leki Ivoviću.

Foto: RTHN

Govorio je Otović potom o značajnim, u minulih 12 meseci završenim infrastrukturnim projektima, ali i o onima koji su tek započeti poput revitalizacije šetališta Pet Danica i rekonstrukcije Njegoševe ulice. 

- Zajedničkim snagama moramo težiti ravnomernom, kvalitetnom i održivom razvoju gradske infrastrukture, naglasio je Otović.

On je dodao da Herceg Novi ponosno nosi titulu Evropskog grada sporta, a sportisti i klubovi beleže zavidne rezultate.

- Poštujući ideale naših predaka gradimo savremeno društvo svesno svoje prošlosti, ali spremno za izazove budućnosti, bila je jedna od poruka predsednika Opštine Stevana Katića. - Herceg Novi je grad otvorenog srca za sve prijatelje i dobronamerne ljude, a takvu viševekovnu tradiciju nastavili smo otvorenom politikom i spremnošću za saradnju.

Naveo je potom da je  izdvojeno više od 2,5 miliona evra za nove saobraćajnice u Kumboru i na Toploj, da slede višemilionski tenderi, nakon kojih će nova vodovodna infrastruktura biti urađena za Trebesin i Kameno. Aktuelna je sekundarna vodovodna mreža za Rose,  čija je izgradnja u toku. Među budućim prioritetima je izgradnja olimpijskog bazena, a projekat je već  kandidovan  za kapitalni budžet države za narednu godinu. Katić očekuje i napredak u organizaciji rada Bolnice Meljine  i Instituta Igalo.

-Naša je obaveza da zaštitimo ove zdravstvene ustanove,  kako bi naši građani i gosti imali kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu negu, ali i sačuvali veoma važne oslonce privrede našeg grada i preduslov za dalji razvoj turizma - kazao  je Katić.

Uz ocenu da  Herceg Novi ima mnogo kapaciteta za razvoj turizma, apostrofirao je kao preduslov rešavanje dugogodišnjeg problema privatizacije Vektra Boke. U završnici obraćanja Katić je ocenio da „Herceg Novi zaista raste – zato što čuva prave vrednosti i svoju baštinu, postavlja rekorde kada su u pitanju posećenost i kvalitet festivala i manifestacija, pomaže i promoviše stvaralaštvo, predstavlja podršku i oslonac deci i mladima, porodicama, starima, građanima lošijeg materijalnog statusa, sportistima, preduzetnicima, napreduje jer u zajedništvu, slozi, razumevanju i toleranciji, u prijateljstvu i saradnji pronalazi snagu i temelj za dalji rad.“

Foto: RTHN

 

LEKI IVOVIĆU OKTOBARSKA NAGRADA

Najznačajnije gradsko priznanje Oktobarska nagrada uručena je Aleksandru Leki Ivoviću, proslavljenom vaterpolisti koji je  istakao da ga nagrada obavezuje da mlađim generacijama prenese svoju moralnu i radnu etiku.

- Jedan sam od najstarijih igrača, i pored sportskih voleo bih da u meni prepoznaju i ljudske kvalitete - rekao je popularni novski vaterpolista i najavio da će novčani deo nagrade opredeliti u humanitarne svrhe, porodici kojoj je najpotrebnije.

Foto: RTHN

 

NAGRADE I ZA STUDENTE

Nagrađeni su i studenti završne godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Natalija Đurović i Slavko Vuksanoviću. Natalija je na prošloj, petoj godini studija imala prosjek 9.6, a Slavko 9.8. U sklopu svečane sednice prikazan je film o aktuelnim i kapitalnim projektima koji su realizovani u prethodnoj godini u produkciji RTHN.

Pogledajte više