BLOKADA MAGISTRALE ZBOG STOČNOG GROBLJA: Protest stanovnika Bogetića zbog ukopa uginulih krava nadomak njihovih kuća

V.K. 28. 10. 2024. u 16:59

STANOVNICI Mesne zajednice Bogetići kod Nikšića protestovali su danas na putu koji vodi prema Ljeskovim dolima gde su pre nekoliko dana zakopane eutanazirane i uginule krave obolele od kju groznice.

V.K.

I tada i sada ogorčeni meštani upozoravaju nadležne da su bez njihovog znanja i saglasnosti uzurpirali taj prostor (iako je državni), jer im se kolibe i vikendice nalaze nedaleko od "grobnice" ugunulih životinja.Oni su ponovili istu priču odranije, da su kamioni koji su prevozili stoku uništili lokalni put koji vodi ka njihovim imanjima.

Predsednik mesne zajednice Bogetići Mijajlo Škuletić, kazao je da je zakopavanje krava u Ljeskovim dolima počelo još 5. septembra, da bi posle toga predstavnici Saveta mesne zajednice održali sastanak sa čelnicima Opštine Nikšić. Obećano im je, kako tvrdi, da na teritoriji te MZ više neće biti sličnih poduhvata.

Šteta

NADLEŽNE službe procenile su da je pričinjena šteta oko 400.000 evra, a da će stočari na adekvatan način biti obeštećeni. Osim Nikšića i Danilovgrada kju groznica se nije pojavila u drugim crnogorskim opštinama. Takođe, bolest nije pronađena ni na jednoj farmi gde se proizvodi sir, a kako poručuju odgovorni iz poljoprivrednog resora za sada ne postoji strah da ima zaraženih proizvoda na tržištu.

- Nažalost, zakopavanje eutanazirane i uginule stoke je nastavljeno, pa sada imamo novi zahtev prema nadležnima u lokalnoj samoupravi. Tražimo da nam predsednik Opštine Marko Kovačević potpiše obećanje, kao i da će Opština sanirati put prema Ljeskovim dolima koji su kamioni uništili. Dajemo im rok od deset dana, a ako to ne ispoštuju blokiraćemo magistralni put Nikšić-Podgorica - poručio je Škuletić.

Na protestu sa meštanima našla se i opoziciona odbornica, potpredsednica Liberalne partije, Jelena Marković, koja je poručila da za ekološku katastrofu "koju je Opština Nikšić odabirom lokacije napravila" treba da odgovaraju čelni ljudi kako lokalne samouprave tako i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

- Ostavku treba da podnesu ministar Vladimir Joković, kao i presednici Opštine i SO Nikšić Marko Kovačević i Nemanja Vuković. To je najmanje što treba da urade u ovakvoj situaciji - kazala je Markovićeva.

Joković: Još oko 100 zaraženih grla

MINISTAR poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković saopštio je da su do sada, zbog kju groznice, eutanazirane 102 ili 103 krave, a da čeka na eutanaziju još njih 60. On je izrazio sumnju da bi još oko stotinu grla moglo biti zaraženo.

- Najveći problem izazvalo je što nemamo mesta gde bismo neškodljivo uklonili otpad životinjskog porekla i to je nešto čime se država i ministarstvo moraju pozabaviti. Već se radi idejno rešenje za postrojenje u Nikšiću, gde bi se uklanjali svi nusproizvodi životinjskog porekla neškodljivo i bezbedno - poručio je Joković.

Vlada Crne Gore je odobrila Opštini Nikšić da na tom lokalitetu nastavi sa zakopavanjem eutanaziranih i uginulih krava. To nije umirilo meštane koji gotovo svakodnevno organizuju proteste. Strahuju za zdravlje svojih goveda, ali i članova porodica.

Pogledajte više