JAKOV I DRITAN DA PRELOME: DPS bi na sve načine da vodi Podgoricu, pa pruža ruku Milatoviću i Abazoviću

V.K. 26. 10. 2024. u 06:00

KUCA li to Demokratska partija socijalista na vrata vlasti u glavnom i najmnogoljudnijem gradu Crne Gore, Podgorici? Lider socijalista Danijel Živković najavio je da će njegova partija ponuditi saradnju koaliciji koju su na podgorčkim izborima predvodili šef države Jakov Milatović i bivši premijer Dritan Abazović.

V.K.

- S obzirom na to da su saopštili da nisu zadovoljni radom prethodne gradske uprave prirodno je i zdravorazumski da ćemo i kao najjača partija prvo po pravilima demokratije pozvati one koji su nezadovoljni bili radom te gradske uprave. I koji su sa nama skratili mandat uz očekivanje da ćemo formirati novu gradsku upravu koja će se mnogo odgovornije, ozbiljnije i kompetentnije odnositi prema javnom interesu - saopštio je Živković.

DPS sa osvojenih gotovo 30 odsto glasova dobila je 19 mandata, a koalicija PES i Demokrata pet mesta manje (21,8 odsto). Trinaest mandata (20,2 odsto glasova) osvojila je srpska lista "Za budućnost Podgorice", dok je koalicija crnogorskog predsednika Jakova Milatovića, u kojoj je URA Dritana Abazovića, osvojila šest mandata ili 10,5 odsto glasova. U podgoričkoj skupštini ukupno ima 59 mesta, a za većinu je potrebno 30 odbornika. Cenzus su prešle još tri izborne liste - Evropski savez, koalicija Preokret i Stranka evropskog progresa, bivšeg premijera Duška Markovića.

Ako bi Milatovićeva lista odbila ispruženu ruku DPS-a onda bi savez PES i Demokrate sa koalicijom "Za budućnost Podgorice" imali 33 mesta u parlamentu. Jakov Milatović je aprila prošle godine na predsedničkim izborima pobedio dotadašnjeg šefa države Mila Đukanovića. Međutim, kasnije je došlo do razlaza između Jakova i Milojka, što DPS na sve načine pokušava da iskoristi.

Značaj izbora u Podgorici

NEDAVNI izbori u Podgorici su najznačajniji izbori u državi jer u glavnom gradu živi trećina stanovništva Crne Gore. Raspisani su posle raskola u vladajućoj koaliciji, odnosno razlaza aktuelnog predsednika države Milatovića i premijera Milojka Spajića. Dosadašnju vlast u Podgorici činile su partije i koalicije okupljene oko PES, a funkciju gradonačelnice obavljala je Olivera Injac, potpredsednica PES.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević protivi se bilo kakvom savezu sa partijom bivšeg vođe režima Mila Đukanović. On kaže za "Novosti" da je najviši interes svih iskrenih crnogorskih patriota da se "DPS kao političko krilo mafije zabrani"!

- Svi političari koji insistiraju na podelama i jeziku mržnje, vode Crnu Goru u krizu i destabilizaciju sa katastrofalnim posledicama. Svaki iskreni crnogorski patriota bi morao da poziva na jedinstvo, dijalog, toleranciju u očuvanje vitalnih nacionalnih interesa svih građana, a i države Crne Gore. Narko DPS kartel je deo naše ružne prošlosti i najviši interes nacionalnih Crnogoraca je da se to zlo zabrani i da se odvoji od ideje slobodne, suverene, demokratske, pravne države Crne Gore - poručuje Medojević.

Pogledajte više