ŠAVNIK U ZAČARANOM KRUGU: Prošle dve godine od početka izbora u najmanjoj opštini, DIK na 89 sednica doneo 178 rešenja o ponavljanju glasanja

V.K. 24. 10. 2024. u 10:14

DVE godine su se navršile od početka lokalnih izbora u Šavniku, najmanjoj opštini u Crnoj Gori, a da oni nisu završeni! Politički rijaliti još traje pred očima državnih zvaničnika i pravnih eksperata i još niko od njih nema ili ne želi da nađe rešenje kako da se izađe iz začaranog šavničkog kruga.

V.K.

Tuče, prevrtanje izbornog inventara, na dva biračka mesta - 1 u SO Šavnik i 14 u kafani u selu Kruševice, na kojima pravo glasa ima 541 birač (od ukupno 821) prekinuli su izborni proces koji se više nikada nije nastavio.

Iz Centra za građansko obrazovanje upozoravaju da s obzirom na to da izbori nisu završeni na dva biračka mesta, ne može biti izabrana nova lokalna vlast.

- Tokom 24 meseca trajanja ovih izbora, DIK je na 89 održanih sednica donela čak 178 rešenja kojima se nalaže ponavljanje izbora na ovim biračkim mestima, a što je Opštinska izborna komisija Šavnika ignorisala. Ostaje pitanje ko štiti članove OIK koji ne daju da se izbori u Šavniku završe i da li se ovako uspostavlja funkcionalan sistem - poručili su su iz CGO.

Profesor Spasoje Tomić komentarišući situaciju u Šavniku kaže za "Novosti" da apsolutna odgovornost leži na DPS i njihovom predsedniku Opštine Jugoslavu Jakiću.

- Želeli su da se podsete starih dana dok su bili vlast na republičkom nivou, počeli da se bave izbornim turizmom, pa su za tu priliku angažovali svoje verne aktiviste iz Nikšića. Ovakvo prekrajanje izborne volje su predstavnici koalicija pre svih "Za budućnost Šavnika" morali sprečiti, kako bi proces kada god se završio bio legalan i legitiman. I ukoliko se desi da DPS pokuša opet nešto slično mora se promptno i na isti način reagovati - kaže Tomić.

Migracije

PREMA podacima Uprave za statistiku u Šavniku živi svega 1.588 stanovnika. Ova varoš je godinama u velikom minusu kada su u pitanju migracije stanovništva unutar Crne Gore. Šavnik su 2019. godine napustile 93 osobe, 2020. - 13, 2021. - 72. Međutim, u godini držvnih parlamentarnih izbora 2020. u šavničkoj opštini se doselilo čak trista ljudi!

Nosilac liste ZBŠ Gavrilo Cerović poručio je da se izbori neće održavati za "turiste" iz Nikšića na dva biračka mesta.

- Za to nema saglasnosti ni od jedne partije u Šavniku, osim DPS koja nastoji da se izbori održe samo na ta dva mesta i to sa lažnim biračima iz Nikšića - kategoričan je Cerović. - Rešenje je u izmeni Zakona o biračkom spisku.

Predlog zakona o biračkom spisku su u skupštinsku proceduru krajem prošle godine predale Demokrate. Ali su ga povukle u martu ove godine, nakon što su šefovi klubova parlamentarne opozicije uputili ambasadama EU, SAD i Velike Britanije pismo povodom najave većine da će u dnevni red sednice Skupštine CG, uvrstiti ovaj zakon, bez dogovora na Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

Pogledajte više