MILO BI VLAST RADI IMUNITETA: Đukanovićevo pojavljivanje posle izbora u Podgorici podgreva sumnje u povratak

V.K. 14. 10. 2024. u 08:13

OTKAKO je Milo Đukanović napustio državne i stranačke funkcije ne prestaju nagađanja o njegovom povratku. Pogotovo sada, nakon podgoričkih i kotorskih izbora i neočekivanog dobrog rezultata DPS. Čak je u Kotoru bio deo kampanje, a u glavnom gradu velikog slavlja nakon objavljenih rezultata. Tokom javnih nastupa Đukanović ponovo podgrejava atmosferu, pravi podele u narodu, targetira Srbiju i Rusiju kao remetilačke faktore u Crnoj Gori i regionu.

V.K.

- Svi napori predsednika DPS Danijela Živkovića i njegovih ljudi da stranku očiste od stare garde kompromitovanih i korumpiranih vođa, da se distanciraju od narko kartela, Roćena i Pažina, "Bemaksa" i starih simbola DPS mafije, pali su u vodu dolaskom Đukanovića na proslavu izbornih rezultata. Okružen naoružanim telohraniteljima pao je u trans pevajući omiljeni hit vođa kavačkog klana "ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije", lupajući u sulundare - kaže za "Novosti" lider Pokreta za promene Nebojša Medojević.

Naš sagovornik dodaje da je "Đukanović sve podsetio da je DPS u političkom smislu radioaktivni uranijum i da svako ko se za njih uhvati biće politički mrtav".

- Đukanović je preuzeo upravljanje DPS i sad možemo očekivati reinkarnaciju iste politike korišćenja svih sredstava da se vrati na vlast. Slično, kao što je nakon presude Vrhovnog kasacionog suda Italije u septembru 2004. godine, i sprečavanja sa hapšenjem i optužnicom u Italiji, shvatio da mu samo nezavisna i međunarodna država može obezbediti imunitet od krivičnog progona i posle 15 godina srbovanja, krenuo da priča o nezavisnoj i suverenoj državi. Sad je opet shvatio da mu samo vlast može garantovati da neće biti isporučen SAD kao vođa DPS državnog narko-kartela i odlučio da se ponovo vrati u igru - smatra Medojević, ocenjujući da je cilj "ovog projekta" stvaranje raskola u vladajućim strankama, pad Vlade i izazivanje novih izbora.

Politički analitičar Boško Vukićević primećuje da neki novi političari i državnici u Crnoj Gori, izabrani pretežno srpskim glasovima, danas pokušavaju da imitiraju Đukanovićevu antisrpsku retoriku.

Knežević: Odlučite ko je vođa

Lider DNP-a Milan Knežević na poslednjoj sednici državnog parlamenta kazao je da DPS treba da odluči da li je na njihovom čelu Milo Đukanović ili Danijel Živković.

-U podgoričkoj kampanji ste govorili da ste se oprali od Đukanovića, negde do nedelje u 22 i 30 kada je iskočio iz sulundara, rekao je Knežević i dodao da zna koja je omiljena pesma bivšeg lidera DPS-a Mila Đukanovića.- Nije mu omiljen Mitar Mirić, nego grupa Mobi Dik i pesma: „Rodićeš mi sina kralja kokaina“!  

- Crna Gora može postojati i prosperirati jedino ako se u političkom sektoru u potpunosti oslobodi šovinizma i srbofobije - kaže za naš list Vukićević, postavljajući pitanje - zašto je Đukanović baš odabrao Srbiju za odmeravanje jačine Crne Gore? - Zašto ne Hrvatsku, BiH, Nemačku ili Nigeriju? U odabiru suparničke države se krije Milov šovinizam. Misli li bivši diktator da smo mi zaista tolike budale da ne znamo da se njegova višedecenijska politika, kao i DPS-a, zasniva na "odmeravanju snaga" sa Srbijom, bolje rečeno na mržnji i netrpeljivosti prema srpskom narodu i Srbiji.

Pogledajte više