GENERALU OGRANIČEN PROSTOR ZA "MANEVAR": Ministar Krapović iz plana rada uklonio Lazarevićeve aktivnosti u inostranstvu

V. KADIĆ 08. 10. 2024. u 06:00

VOJSKA Crna Gora obeležila je svoj dan, 7. oktobar, sa velikim podelama u komandnom vrhu, gde se u Savetu za bezbednost i odbranu već duže vreme "lome koplja" oko načelnika Generalštaba, brigadnog generala Zorana Lazarevića.

V.K.

Njegovu smenu je inicirao ministar odbrane Dragan Krapović, a prihvatili pored njega predsednik Skupštine Andrija Mandić i premijer Milojko Spajić, ali ne i predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

Uoči proslave Dana VCG general Lazarević uputio je pismo članovima saveta, šefu države Milatoviću, predsednicima Skupštine i Vlade Crne Gore Andriji Mandiću i Milojku Spajiću u kojem objašnjava koje probleme ima u saradnji sa Krapovićem i kakve štetne posledice iz toga proističu.

Foto gov.me

Zoran Lazarević

Lazarević u pismu informiše da je vojni ministar, kako je naveo, protivpropisno i štetno naredio da se iz plana rada VCG za oktobar uklone sve aktivnosti načelnika Generalštaba u inostranstvu.  Lazarević dalje ističe da Krapović sve to radi neosnovano, smišljeno i u kontinuitetu, pokušavajući da rad jedinica Vojske, kao i njegov rad, predstavi kao nekvalitetan, neproduktivan i nedovoljno profesionalan, a sve na način kako ne dolikuje jednom ministru odbrane.

- Sa svim njegovim lošim uticajima pokušavam da izlazim na kraj, ali ovaj gest, zabrane je nešto preko čega mi moja oficirska čast i dostojanstvo ne dozvoljavaju da pređem - napisao je Lazarević, podsećajući da Krapović izmene Zakona o vojsci skoro godinu nepotrebno drži u fioci. - Njima su predviđene brojne povoljnosti za poboljšanje životnog standarda pripadnika Vojske od rešavanja stambene problematike, bržeg uvođenja mladih u sistem odbrane, jednostavnije procedure kod kretanja kadra u službi i unapređenja u više činove.

Jakov odsutan

SENKU na ovaj događaj bacila je neusklađenost termina za proslavu resornog ministarstva i kabineta predsednika države Jakova Milatovića koji je u obavezama zbog Samita lidera iz regiona Brdo-Brioni u Tivtu (7. i 8. oktobar). Međutim, ovo nije prvi put da Milatović ne prisustvuje značajnim praznicima, pa je tako i izostao sa proslave Dana unutrašnjih poslova.

Ove tvrdnje najbolje, nažalost, potvrđuju stvarnost gde se na poslednji konkurs za vojnike po ugovoru, za popunu 28 mesta, javilo oko 100 mladih da bi na kraju, skoro šest meseci kasnije, pozivu se odazvalo samo 20 osoba, naveo je Lazarević. On je upozorio da je najgore u svemu što zbog niskih plata svakodnevno imaju napuštanje Vojske od strane vojnika po ugovoru, jer njihova plata je samo 630 evra.

Da će Ministarstvo odbrane nastaviti da radi na unapređenju uslova za rad i život vojnika, saopštio je ministar Krapović, povodom praznika.

- Dan Vojske nije samo simbol naše ratničke tradicije i nasleđa, već i podsetnik na ono što kao čuvari mira i stabilnosti svakodnevno rade - rekao je Krapović.

Pogledajte više