NAKLON IBRAHIMOVIĆA PRED PLOČOM U MORINJU: Potpredsednik Vlade podilazi Hrvatima, sa ministrom Franom Matušićem, odao počast "žrtvama"

V. KADIĆ 03. 10. 2024. u 07:00

POTPREDSEDNIK Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović odao je juče počast "žrtvama" logora Morinj devedesetih, i istakao da zvanična Crna Gora ne okreće glavu od toga niti žmuri na prošlost.

VLADA CG

On je sa bivšim saborcima Mila Đukanovića i nekadašnjim državnim funkcionerima Raškom Konjevićem, Rankom Krivokapićem, poslanikom Hrvatske građanske inicijative Adrijanom Vuksanovićem, Mirkom Vučevićem, sekretarom hrvatskog ministarstva Franom Matušićem i delegacijama Bugarske, Češke, BiH i Turske položio venac na sramnu ploču u Morinju na kojoj piše da je na tom mestu "tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku bio logor, takozvani Centar Morinj (3. 10. 1991 - 18. 8. 1992) za zarobljene hrvatske civilne branioce.

Ervin Ibrahimović, koji je postao ministar glasovima vladajuće većine i koji je postao deo rekonstruisane Vlade Milojka Spajića, kazao je da će Crna Gora učiniti sve da unapređuje dobre odnose sa "prijateljskom državom Hrvatskom".

Apel niko ne čuje

UDRUŽENjE boraca ratova od 1990. Crne Gore više puta je izrazilo duboko prezrenje prema sramnoj udruženoj hrvatsko-crnogorskoj proizvodnji laži i podvala u slučaju Sabornog centra JNA u Morinju. Oni zahtevaju da se obezbedi nadležnoj inspekciji pristup spomen-ploči koja se nalazi u objektu Vojske Crne Gore kako bi konačno bila uklonjena.

- Ponavljam, danas su i predstavnici Hrvatske ovde i verujem da šaljemo snažnu poruku da smo spremni kao dve prijateljske države da unapređujemo naše odnose, da gledamo u budućnost. I kao što je nama Hrvatska bila partner preko naših NATO integracija, sada nam je saveznik u NATO, ali i partner na našem evropskom putu. Verujem da ćemo vrlo brzo zajedno biti dve prijateljske države i u Evropskoj uniji - kazao je Ibrahimović.

Nakon polaganja venaca ispred spomenika koji čuvaju pripadnici Vojske Crne Gore, reč je uzeo državni sekretar Vlade Hrvatske Frano Matušić koji je istakao da su odali počast žrtvama koje su stradale i patile u logoru 1991.

Nelegalno

PRE dve godine šef crnogorske diplomatije i vojni ministar Ranko Krivokapić i Raško Konjević, uz prisustvo hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda, otkrili spomen-poloču u Morinju. Iako je nelegalno postavljena, sramni spomenik i dalje stoji zahvaljujući Vojsci Crne Gore.

- Neki od njih su, nažalost, ovde ubijeni, a mnogi od njih su osobe sa invaliditetom, zbog nehumanog tretmana kojeg su ovde imali u logoru, od batinjanja pa dalje. Dakle, ono što je bitno je da je to bila velika žrtva koja je plaćena - rekao je Matušić.

Prema podacima dostupnim javnosti, u logoru Morinj niko nije ubijen, za razliku od zverskog mučilišta - logora Lora kod Splita gde su u najvećim mukama ubijeni pripadnici nikšićko-šavničke i barske grupe.

Kako hrvatska strana, tako ni ministar spoljnih poslova Ibrahimović, nisu se dotakli slučaja logora Lora u kojem su stradali državljani Crne Gore.

Pogledajte više