LAZAREVIĆ OSTAJE NAČELNIK? Milatović i Krapović odmeravaju silu preko Vojske Crne Gore

V.K. 25. 09. 2024. u 06:45

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović poručio je da neće dozvoliti politizaciju Vojske, naglašavajući da ne postoji koncenzus u Savetu za bezbednost i odbranu o izboru novog načelnika Generalštaba.

V.K.

- Dok sam ja predsednik države politici neće biti mesta u Vojsci Crne Gore. Još pre godinu zamolio sam šefove Skupštine, Vlade i Ministarstva odbrane da se podigne standard vojnika. Zanima ih samo kadriranje nekih njihovih funkcionera - kazao je Milatović, dodajući kako nije mogao da sazove sednicu Saveta zbog neodgovornog odnosa drugih članova. Ništa ih nije interesovalo. Vojska ih nije interesovala.

Govoreći o smeni načelnika Generalštaba Zorana Lazarevića, rekao je da sve i ako ga smene ne postoji konsenzus o izboru novog.

- Kada sam postavio pitanja zašto bi smenili načelnika Generalštaba, rekli su mi da je čovek od 57 godina star. U isto vreme spremaju izmene zakona prema kojima će vojnici služiti do 60 godine - naveo je Milatović.

Vojni ministar Dragan Krapović pre nekoliko dana kazao je da je Savet za odbranu i bezbednost dužan da po sili zakona konstatuje prestanak funkcije načelnika generala Lazarevića.

- Nisam potpisao akt o njegovom penzionisanju, već rešenje o prestanku službe koje je ranije doneo Filip Adžić. Lazarević će morati da bude razrešen po sili zakona - poručio je Krapović.

Pogledajte više