ZA TRGOVCE PREMIJA I MINIMALAC: Poslodavci u Crnoj Gori se dovijaju kako da izbegnu obaveze i uštede

I. D. S. 24. 09. 2024. u 06:15

IAKO zakon predviđa da je minimalna zarada 450 evra, a plaćanje prekovremenih sati, noćnih smena i rada tokom praznika obaveza, poslodavci se vrlo vešto dovijaju da ove obaveze izbegnu kako bi uštedeli, a radnike zakinuli.

Foto Shutterstock

Istraživanje CIN-CG pokazalo je da ima zaposlenih u trgovini koji primaju plate ispod zakonskog minimuma, rade na crno, deo palte dobijaju "na ruke"... ali i da kazne koje za te prekršaje pišu inspektori nisu dovoljno velike da stanu na put nelegalnom poslovanju.

Radnici u trgovini čine oko 20 odsto ukupnog broja zaposlenih u državi i njihova radna prava često nisu zaštićena. Čak 11 odsto ispitanika zaposlenih u trgovini ili uslužnim delatnostima, tvrdi da prima manje od zakonom propisanog tog iznosa od 450 evra. Među ispitanicima je bilo onih koji tvrde da im na račun bude uplaćen pomenuti iznos, ali da već narednog dana imaju obavezu da poslodavcu vrate deo tog iznosa. Ima i slučajeva, navode, da se minimalac isplaćuje preko banke, a na ruke drugi deo zarade, čime poslodavci izbegavaju da plate porez na veće zarade, a radnicima se umanjuje kreditna sposobnost.

Bez zabrane rada za nepravilnosti

ISTRAŽIVAČI su imali uvid u zapisnike o inspekcijskom nadzoru u trgovinama od 1. avgusta 2023. do 1. februara 2024, i da je među 112 analiziranih zapisnika, bilo mnogo slučajeva gde su inspektori zatekli radnike bez odgovarajućih dokumenata. Iako u ovakvim slučajevima Zakon nalaže da se privremeno zabrani rad, ni u jednom slučaju to nije ispoštovano. Pored ukazivanja na nepravilnost i rokom za otklanjanje, pisana je novčana kazna od ukupno 1.100 evra.

- Ispitanici su naveli i problem neprijavljivanja radnika, odnosno "rad na crno". Zatim, prijavljivanje radnika koji rade puno radno vreme na pola radnog vremena, za šta im isplaćuju zakonski minimum od 225 evra preko računa, a ostatak u kešu. Uslovljavanje radnika da deo zarade utroše na radnom mestu, kao i da se umesto ugovora o radu potpisuju ugovori o delu, koji zakonski ne propisuju minimum od 450 evra, a ne podrazumevaju ni doprinose - navode iz CIN-CG.

Pogledajte više