PROMOVISANA KNJIGA „HERCEG NOVI – NE DAMO SVETINJE“ – Nesvakidašnje zajedništvo i mir koji su doneli promene

V.V.

19. 09. 2024. u 14:57

Knjiga „Herceg Novi – ne damo svetinje!“ delo grupe autora, Nebojše Raša, Srećka Ivanovića, Steva Golubića i Dragomira Štibohara, predstavljena je u Dvorani Park, u organizaciji Arhijerejskog namesništva hercegnovskog i udruženja „Srpski Soko“.

FOTO: RT HN

Litije su fenomen koji nije lako objasniti „s obzirom na to koju su energiju pokrenule, kakva je lepota, dobrota i snaga tada objedinila naš narod, zaista ima nešto dublje, arhetipsko, što je proradilo kroz naše litije“ bila je poruka mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Podsetio je mitropolit i da je taj  otpor pokrenut jer je narod osetio da je „udareno u očni živac našeg pamćenja“.

-  Oni koji su tada vladali imali su nameru da obeskorijene srpski narod i srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, da se obesmisli naša vera, naše predanje i da se obriše istorijsko pamćenje…Ono što smo vekovima sabirali da se prospe... A litije su kao svečani, religijski čin pokrnule sve najbolje u čoveku. One su, rekao je motropolit slava praznika i naše vere.

FOTO: RT HN

 

Na promociji je govorio i predsednik Herceg Novog Stevan Katić i ocenio da knjiga „Herceg Novi – ne damo svetinje“ ima dubok značaj ne samo kao pisano delo, već i kao podsetnik na zajedništvo i nepokolebljivu volju našeg naroda da sačuva ono što mu je sveto.

-Narod nikada nije bio tako ujedinjen i sabran kao što je bio oko svoje vere i svojih crkava i manastira, ujedinjen u borbi protiv nepravde, nejednakosti, protiv gušenja svog duhovnog bića, protiv onoga što je naš čovek bio, jeste i biće – pravoslavac. Herceg Novi je i u tom vremenu, od prve decembarske noći u Zelenici, pa sve do 30. avgusta 2020.  bio na čelu, uz Nikšić i Berane, a vrlo brzo i sve ostale gradove, podsetio je Katić i dodao da je ta narodna borba odjeknula  kao najsilnija vest širom sveta, a litije su prošle u nesvakidašnjem miru koji je doneo promene. Autori su, kako je rekao, učinili podvig sakupivši u monografiju materijal koji je  nastajao mesecima, zabeležili svaku litiju  u Herceg Novom, istakli citate iz tadašnjih obraćanja Novljana i  prijatelja koji su nam bili podrška. Ta “sveobuhvatna priča“ smatra Katić  služiće „kao kulturni i istorijski spomenik za sva vremena“. On je objasnio i da  borba za svoju svetinju nikada nije značila nepoštovanje druge vere i svetinja, a  Herceg Novi je kroz vekove dokazao svoj multikonfesionalni i multinacionalni identitet i zaslužio, kao  jedina opština orden Svetog Save prvog reda, najvišeg odlikovanja Srpske pravoslavne crkve.

Za predsednika crkvene opštine topaljsko hercegnovske, urednika knjige Zorana Lazarevića „litija je  hod kroz večnost“  a to duhovno i litijsko utemeljenje u Herceg Novom je toliko snažno da prosto izgleda kao da je čitav naš život litija, pa je važno da i ubuduće to shvatimo kao obavezu.

Prema rečima publiciste Nebojše Raša, litije su  sačuvale kandilo vere, rasplamsale plamen koji je osvetlio celu Crnu Goru, razbio tamu i pobedio lukavoga, pa je bilo važno sve to sačuvati od zaborava.

Na promociji su učestvovali etno pojci Branka Zečević, Marija Vidaković, narodni guslar Vukoman Cerović i  grupa „Kasija Konstantinopoljska“.

Pogledajte više