PLATE POSLE 30 GODINA: Kraj agonije za radnike "Košute" sa Cetinja

I. D. S. 19. 09. 2024. u 07:15

NAKON decenija čekanja, meseci protesta i najave da će započeti štrajk glađu, radnici bivše fabrike "Košuta" sa Cetinja, čini se da su dočekali pravdu.

GP URA

Fond rada trebalo bi uskoro da isplati 693 bivša radnika, omogući im povezivanje staža i odlazak u penziju. Kada tačno i na koji način će se realizovati dogovoreno, trebalo bi da se utvrdi sutra, kada će se održati sastanak radnika, direktora Fonda rada Raša Kožara i ministarke rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naide Nišić.

Tridesetogodišnja agonija radnika "Košute" uskoro bi trebalo da se okonča. Država bi uskoro trebalo da obezbedi oko dva miliona evra koliko je potrebno da se izmire neisplaćene zarade i poveže staž. Na to su radnici čekali od kraja prošlog veka kada je fabrika otišla pod stečaj. U međuvremenu su slučaj prijavili Specijalnom državnom tužilaštvu, a poslednjih meseci blokirali su saobraćaj između Cetinja i Budve kako bi državu podsetili na svoju muku. Nadležno ministarstvo, konačno ih je čulo, taman kad su se spremali da otpočnu i štraj glađu.

Kako je saopšteno iz Ministartsva rada, obavezu da se radnicima isplati ono što ih sleduje preuzima Fond rada, kao garantna institucija za isplatu potraživanja proisteklih iz stečajnog postupka.

- Takođe, ova institucija preuzeće radnje u cilju povezivanja radnog staža radi ostvarivanja prava na penziju za više od 80 bivših radnika fabrike "Košuta". Ovim povodom sledeći sastanak, na kojem će pored ministarke Nišić sa saradnicima i predstavnicima bivših radnika prisutvovati i v. d. direktora Fonda rada Rašo Kožar, održaće se u petak - navodi se u saopštenju.

Pogledajte više