OD AMFILOHIJA PRAVE SARADNIKA OKUPATORA! Crnogorsko ministarstvo kulture odbilo zahtev opštine Berane da podigne spomenik

M. SEKULOVIĆ 19. 09. 2024. u 12:21

CRNOGORSKO Ministarstvo kulture i medija odbilo je zahtev Opštine Berane za podizanje spomenika blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju uz obrazloženje pod kojim se jedan od najvećih teologa pravoslavnog sveta, između ostalog, može podvesti i pod - saradnika okupatora!

Mitropolit Amfilohije, Foto Portal IN4S

Spomen-obeležje trebalo je da bude podignuto u parku pred Sabornim hramom Svetog Simeona Mirotočivog u centru Berana, a odbijanje Ministarstva da se ova ideja sporovede izazvala je veliku buru u javnosti Crne Gore, ali i reakciju SPC. Veliku gorčinu zbog sramotnog odnosa prema jednoj od najvažnijih ličnosti novije crnogorske istorije nije ublažila naknadna reakcija ministarke Tamare Vujović, inače fizijatra po struci koju su na to mesto delegirale demokrate Alekse Bečića, da se sporno rešenje poništi, ali iz proceduralnih razloga.

Krenimo redom. Najpre je iz Ministarstva stiglo rešenje o odbijanju zahteva beranske opštine, a posebno je Mitropoliju crnogorsko-primorsku i poštovaoce Amfilohijevog dela zabolelo pozivanje na član 10 Zakona o spomen-obeležjima:

- Član 10 propisuje da nije dozvoljeno podizati spomen-obeležje: za događaj koji označava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore; za događaj koji simbolizuje, odnosno označava saradnju sa okupatorom, njegovim saveznikom ili pomagačem; za događaj koji predstavlja sukob naroda isključivo na verskoj ili nacionalnoj osnovi; licu koje je bilo saradnik okupatora, njegovog saveznika ili pomagača; licu koje je zastupalo fašističke, šovinističke ili nacističke ideje ili ideologije; licu koje je osuđeno za krivično delo protiv čovečnosti ili drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili je proglašeno ratnim zločincem; licu koje je u istoriji Crne Gore ili u istoriji čovečanstva imalo negativnu ulogu.

Ekspresno je reagovala Eparhija budimljansko-nikšićka, čije je sedište u Beranama:

- Citiranje člana 10 Zakona u kontekstu iznalaženja opravdanih razloga za odbijanje Zahteva, bez ikakvog činjeničnog koneksiteta sa njegovom sadržinom, u najmanju ruku je pravno skandalozno, a implicitno i zlonamerno. Da li Ministarstvo insinuira da bi se ličnost i životno delo blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija moglo supsumirati pod neko od prohibitivnih određenja navedenog člana? - zapitali su se javno u Eparhiji.
Oni tvrde da "uprkos opširnom, detaljno obrazloženom i dokumentovanom Zahtevu koji gotovo do tančina sledi uslove propisane Zakonom, Ministarstvo kulture i medija u svom tumačenju ne prepoznaje mitropolita Amfilohija kao zaslužnu ličnost u novijoj istoriji Crne Gore:

- Tako smo, umesto spomenika mitropolitu Amfilohiju, dobili monumentalnu figuru birokratske malicioznosti po kojoj će biti upamćeni donosioci ovog Rešenja. Koliko je klimava i prepozna argumentacija kojom Ministarstvo kulture i medija pokušava da podupre svoje Rešenje pokazuje pravna analiza. Naime, Rešenje kojim se odbija Zahtev je nezakonito, jer ne sadrži dovoljne razloge, a dati razlozi su proizvoljni i kontradiktorni - tvrde iz Eparhije, ne sporeći da je zakonski rok od najmanje 20 godina od dana kada je lice umrlo propisan kao objektivni uslov potvrde statusa istaknute ličnosti, ali da se u zakonu dozvoljava izuzetak i propisuje da se i pre proteka navedenog objektivnog roka može utvrditi status istaknute ličnosti uz prethodnu saglasnost Vlade.

Suočena sa plimom nezadovoljstva ministarka Vujović sakrila se iza navodne birokratske brljotine saradnika navodeći da nije sproveden postupak u skladu sa odredbama člana 9 stav 2 i 3 Zakona o spomen-obeležjima.

- Prednje navedenim članom propisano je da se spomen-obeležje ne može podići pre isteka roka od 20 godina od dana kada je lice umrlo, a da se izuzetno spomen-obeležje može podići pre isteka ovoga roka uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore. Međutim, Ministarstvo nije od Vlade zatražilo prethodnu saglasnost i iz tog razloga upućujemo izvinjenje građanima i građankama Crne Gore i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj. Želim da naglasim da se citirane odredbe u pojedinim medijima ne odnose na lik i delo mitropolita Amfilohija, već su deo sadržaja svakog rešenja kada se odlučuje o bilo kojem zahtevu za podizanje spomen-obelžja - navodi Vujovićeva, uz napomenu da će se Ministarstvo obratiti Vladi sa predlogom za davanje saglasnosti Opštini Berane za postavljanje spomenika.

Zaslužan za očuvanje mira

IZ Eparhije kažu da su u zahtevu prikazana kulturna, društvena, naučna i prosvetna dostignuća Amfilohija, kao i njegove posebne zasluge za opštinu Berane:

- Narod Crne Gore je svoj odnos prema blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju kao istaknutoj ličnosti iskazao još tokom njegovog pogreba, što je notorna činjenica. Konstatujemo da poštovanje ličnosti i dela mitropolita Amfilohija za ove četiri godine ne samo da se nije umanjilo, već se dodatno raširilo i produbilo, tako da danas o njemu afirmativno govori čak i onaj deo javnosti koja ga je tokom života žestoko osporavao. Štaviše, ukazano je sa relevantnih, iako mitropolitu nenaklonjenih, adresa da je očuvanje građanskog mira u Crnoj Gori u nekim kritičnim trenucima nesumnjiva zasluga i mitropolita Amfilohija.

Pogledajte više