VLADA IZNAD SKUPŠTINE: Raspolaganje državnom imovinom, vrednom do 300 miliona evra, biće isključiva nadležnost Vlade CG

V.K. 15. 08. 2024. u 05:00

RASPOLAGANjE državnom imovinom, vrednom do 300 miliona evra, biće isključiva nadležnost Vlade Crne Gore, ukoliko poslanici daju podršku predlogu izmena i dopuna Zakona o državnoj imovini, koji je kabinet premijera Milojka Spajića nedavno usvojio. Ovaj zakon našao se na dnevnom redu Skupštine Crne Gore na sednici koja je zakazana sutra (petak).

Vlada CG

Predloženim zakonskim rešenjem donetim bez javne rasprave, udvostručena je vrednost državne imovine o kojoj može odlučivati Vlada, bez parlamenta.

Skupština Crne Gore neće više odlučivati o stvarima i dobrima u državnoj imovini koji su vredniji od 150 miliona evra, kako to propisuje postojeći zakon, već će joj to pravo pripisati samo u slučaju da se radi o imovini vrednijoj od 300 miliona evra. Na taj način će Vlada bez kontrole parlamenta moći da donosi odluke o prodaji najznačajnijih državnih resursa i preduzeća.

Iz Građanskog pokreta URA upozoravaju da se sprema pljačka državne imovine i da ovakve izmene zakona predstavljaju brutalno ugrožavanje nacionalnih interesa Crne Gore koje implicira na nameru pljačke državne imovine i davanje sumnjivim tajkunima.

- Pripremljenim izmenama Zakona vladajuća većina sprema pljačku državne imovine i javnost treba da zna kome Spajićev Pokret Evropa sad namešta poslove - saopštili su iz GP URA.

Rude, jezera, aerodromi, luke...

U "STVARI i druga dobra" kojima raspolaže država spadaju: rudno i mineralno bogatstvo, jezera, podzemni i nadzemni rečni tokovi, teritorijalno more i priobalje, vazdušni prostor, aerodromi, luke, pruge i putevi, energetska i telekomunikaciona insfrastruktura, vojni objekti, radio-frekvencije, vazdušni koridori i satelitske orbite.

Tu su i kulturna dobra i umetnička dela u državnoj svojini, nacionalni parkovi, šume, poljoprivredno i građevinsko zemljište u vlasništvu države... Tu je i udeo u pedesetak preduzeća u većinskom vlasništvu države. Sve to Vlada može da troši, dograđuje i razgrađuje, prodaje, iznajmljuje, pozajmljuje, daje u koncesije.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša ocenio je da takav zakon ukoliko bude usvojen nosi rizik potencijalnih raznih zloupotreba i da bi se Vladi dala mogućnost da najznačajnije državne kompanije može prodati bez ikakve konsultacije sa parlamentom kao suštinski kolektivinim faktorom.

- Time se urušava Ustavom definisana uloga Skupštine Crne Gore - smatra Mugoša.

Iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine saopštili su da ključni razlog za pristupanje izmenama i dopunama Zakona o državnoj imovini leži u potrebi usklađivanja sa novim predlogom zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora koji predviđa proceduru koja se preklapa sa delom nadležnosti pomenutog zakona, zbog čega je na zahtev Sekretarijata za zakonodavstvo, pristupljeno izmenama i dopunama tog pravnog akta.

Iz resornog ministarstva navode da, osim povećanja limita za raspolaganje državnom imovinom sa 150 na 300 miliona evra, izmene uključuju i upućuju na zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora. To je, kako kažu, ključni razlog za izmene "jer ova dva propisa se moraju usvojiti u paketu".

- Ove izmene ne ugrožavaju transparentnost postupaka raspolaganja državnom imovinom. Naprotiv, one omogućavaju Crnoj Gori da adekvatno valorizuje svoju imovinu u kontekstu aktuelnih ekonomskih kretanja - smatraju u Ministarstvu.

Pogledajte više