SRBI UŠLI U VLADU CRNE GORE: Prvi put posle pada Milovog režima istorijska prilika

V. N. 23. 07. 2024. u 18:05

Srpski narod u Crnoj Gori prvi put od proglašenja nezavisnosti 2006. ima svoje predstavnike u Vladi - dva potpredsednika i troje ministara.

Vlada Crne Gore

Četiri godine nakon pada režima Mila Đukanovića na parlamentarnim izborima 30. avgusta, kadrovi iz koalicije Za budućnost Crne Gore (Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija) ušli su u vladu Milojka Spajića, a ovoj odluci za koju je glasalo 53 poslanika, prethodila je burna rasprava u Skupštini. Poslanici opozicije, najviše DPS, sipali su uvrede, optuživali za sve Beograd i Moskvu i tvrdili da su u ovoj Vladi Srbi, Bošnjaci, Albanci, dakle svi osim - Crnogoraca.

- I nakon 30.avgusta postojao je projekat da Srbi iz DF ne mogu da budu deo nijedne Vlade. Danas sa ovom rekonstrukcijom ruši se taj bezumni projekat. I što je najvažnije - nismo se odrekli ničega. Stojimo potpuno uspravno, kazao je lider DNP Milan Knežević.

Rekonstruisana Vlada Crne Gore ima premijera, 24 ministarstava i sedam potpredsednika, pri čemu su dvojica istovremeno i ministri. Čine je: Aleksa Bečić, potpredsednik Vlade za bezbednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku, Filip Ivanović, potpredsednik Vlade za vanjske i evropske poslove, Budimir Aleksić, potpredsednik Vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa verskim zajednicama, Milun Zogović, potpredsednik Vlade za infrastrukturu i regionalni razvoj, Ervin Ibrahimović, potpredsednik Vlade za međunarodne odnose i ministar vanjskih poslova. Saša Mujović, ministar energetike, Slaven Radunović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Simonida Kordić, ministarka turizma, Maja Vukićević, ministarka saobraćaja, Damjan Ćulafić, ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja severa, Dragoslav Šćekić, ministar sporta i mladih, Naida Nišić, ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, Filip Radulović, ministar pomorstva, Mirsad Azemović, ministar dijaspore, Damir Gutić, ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije, mr Admir Šahmanović, ministar rudarstva, nafte i gasa, Ernad Suljević, ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama i Milutin Butorović, ministar bez portfelja.

Pogledajte više