U FOKUSU PRIVATIZACIJA HTP BOKA: Prioriteti saslušanje svih aktera i zaštita radnika

V.V.

12. 07. 2024. u 15:16

Prvi put je tema novog saziva skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije bila i jedna u nizu neuspelih hercegnovskih privatizacija. Reč je o privatizaciji HTP Boka koja je skoro uništila hercegnovski turizam.

fOTO: V.V.

Predsednik NVO Bivši radnici Vektra Boke, Đorđe Rajak, izneo je hronologiju propasti HTP Boka pa i kompanije Vektra Boka koja je privatizovala nekada moćnu firmu. Savetnik Zdravko Tomić predložio je rešenja godinama nagomilavanih problema.

Podsetićemo, HTP Boka prodato je podgoričkoj kompaniji Vektra koja ga je zvanično preuzela 2008. Godine. Ime je promenjeno u Vektra Boka, ali ništa drugo od obećanog nije urađeno. Umesto investicija hotel Plaža je zatvoren Tamaris srušen, Igalo devastirano, motel Dubrava napušten i zapušten. Nije realizovano ni obećanje o gradnji hotela Boka.

fOTO: V.V.

 

Po hercegnovski turizam očigledno pogubnu pprivatizaciju  u plan rada Komisije za privatizaciju kandidovao je poslanik Skupštine i član, Jovan Subotić. Prema njegovim rečima u ovoj situaciji je insistirao na dva prioriteta.

– Prvi prioritet je da saslušamo sve aktere u privatizaciji, koja je ponovo aktuelna kroz novi bord direktora, novog vlasnika jednog dela deonica. Apsolutno je neophodno napraviti procenu iz svih elemenata. Prioritet svih prioriteta je da u svakom razvoju situacije, svakom scenariju koji će biti pred nama, apsolutnu prednost imaju radnici, kako bivši, tako i sadašnji – objašnjava Subotić. Oni moraju da naplate sva zaostala dugovanja,  da dobiju otpremnine, zarađene lične dohotke, poreze i doprinose.

Stručni savetnici Komisije već su angažovani na obradi veoma obimnog predmeta privatizacije najvećeg hotelskog preduzeća u Herceg Novom, kako bi u što skorijem roku poslanicima dostavili materijal. Savetnik Komisije Zdravko Tomić kazao je  da je po njemu potrebno najpre zaštititi radnike i namiriti dugovanja prema njima- Ocenio je i da bi  uvođenje stečaja sve te procese prolongiralo u nedogled, a neophodno je, kako je kazao, čuti i predlog novog akcionara i novih članova borda direktora.

Novi akcionar odnedavno je sa 33 odsto akcija  hercegnovska Elena grupa. Akcije su kupljene za nešto više od 350 hiljada evra, a nakon kupovine drušvo je uputilo zahtev Privrednom sudu  za imenovanje novog odbora direktora, što je i realizovano.

Pogledajte više