PRIMORCI BI SAMI DA GAZDUJU OBALOM: Čelnici Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Bara i Ulcinja saglasni da se JP "Morsko dobro" ukine

I. D. S. 10. 07. 2024. u 06:30

PRIMORSKIM opštinama "preko glave" je da o resursima koji su na njihovim teritorijama upravlja jedno preduzeće. Stoga su se čelnici tih opština jednoglasno izjasnili da bi najbolje bilo ukinuti JP "Morsko dobro", i gazdovanje obalom dati u ruke lokalnoj samoupravi. U državnom preduzeću kažu da je ovakva inicijativa legitimna.

Opština Kotor

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom trebalo bi da bude ugašeno, saglasni su čelnici svih šest crnogorskih primorskih opština - Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Bara i Ulcinja - koji su se po drugi put sastali na Radnoj grupi za predlaganje izmena i dopuna Zakona o morskom dobru. Zajedno su poslali poruku da im je dosta da trpe već više od 30 godina, od kada je u Crnoj Gori na snazi aktuelni Zakon o morskom dobru - da jedno državno preduzeće gazduje i upravlja najvrednijim delom teritorija primorskih opština. I da su one lišene bilo kakvog uticaja na to kako će se njihova sopstvena obala planirati, razvijati i koristiti.

- Postigli smo potpunu jednoglasnost na nivou svih šest primorskih opština da se jednostavno ukida JP "Morsko dobro" u ovom obliku i da se radi na novoj zakonskoj regulativi koja će regulisati tu oblast. Suština je da, ako želimo decentralizaciju i ako želimo da idemo u EU, moramo poštovati i ta EU pravila ponašanja i opštinama vratiti njihov najvredniji resurs - zonu obalnog područja - poručio je prvi čovek Opštine Tivat Željko Komnenović, dodajući da smatra da će vreme pokazati da je to najispravnija odluka koju su primorske opštine donele u poslednjih nekoliko godina.

Poštovaće odluku Vlade i Skupštine

IZ državnog preduzeća, čije ukidanje traže primorci, poručuju da će poštovati odluku Vlade i Skupštine, kakva god ona bila.

- To je legitimna inicijativa, koju imaju pravo da upute Vladi i Skupštini predstavnici šest primorskih opština. Svaku odluku Vlade i Skupštine Crne Gore mi ćemo ispoštovati - poručio je direktor JP "Morsko dobro" Mladen Mikijelj.

Kako je najavio predsednik opštine Kotor Vladimir Jokić, čelnici primorskih gradova će zajednički pripremiti nekoliko predloga i proslediti ih Vladi i Skupštini Crne Gore.

- Naprosto, nije moguće i nije realno funcionisati tako što će neko preduzeće gazdovati gradovima. Gradovi moraju gazdovati sami sobom i svojom obalom i zbog toga velika zahvalnost svim kolegama što smo tako jednoglasni u ovome - kazao je Jokić.

Iste stavove izneli su i ostali čelnici primorskih gradova i to Genci Nimanbegu iz Ulcinja, Dušan Raičević iz Bara, Stevan Katić koji je na čelu opštine Herceg Novi, i Jasna Dokić iz Budve.

Pogledajte više