"RAFALNO" NA TUŽIOCA: Rasprava u Skupštini CG o radu Tužilačkog saveta i Državnog tužilaštva. VDT Marković zadovoljan, ali ne i poslanici

V.K. 08. 07. 2024. u 16:16

ŽUČNA rasprava vodila se u Skupštini Crne Gore o radu Tužilačkog saveta i Državnog tužilaštva za 2023. godinu, a na žeravici se našao Vrhovni državni tužilac Milorad Marković. On je kazao da je saradnja sa međunarodnim partnerima bila na zavidnom nivou naročito u poslednjem periodu. Podsetio je da je u prošloj godini bilo 30.000 predmeta od kojih je 20.000 rešeno, pa je indikator uspešnosti, kako je naveo, premašio 126 odsto. U 2023.godini otvoreno je 12 predmeta u vezi sa rasvetljavanjem ratnog zločina. Međutim, to za poslanike nije bilo dovoljno. Usledila su rafalna pitanja iz skupštinskih klupa, nakon čega je usledila njegova reakcija.

Skupština CG

- Imam problem u dijalogu sa političarima, odnosno jezikom kojim razgovaraju. Od vas poslanika tražim odgovornost u odnosu na percepciju koju stvarate u javnosti u odnosu na rad tužilaštva. Netačno je da je skaj-komunikacija ijednom procurila iz tužilaštva. Molim vas da ne tvrdite više to - rekao je Marković.

Usledila je reakcija lidera i poslanika DNP-a Milana Kneževića.

- Vi ste izabrani u ovom parlamentu i ne možete da pretite ovde bilo kome. Imate obavezu da dođete u Skupštinu. Kritikovaću svakog tužioca za koga sumnjam da krši zakon. Kako smo mi nadležni da vam na platu dodamo 60 odsto, a ne i da dođete u parlament. Ne možete tako da nam se obraćate, samo još da uzmete prut i da nas izfrćkate. U sudnici niste proveli ni minut - rekao je Knežević, navodeći da je "kriminal i sramota" šta se radilo u slučaju "državni udar". - Taj sramni proces zaslužuje krivično-pravnu odgovornost.

Ambasadori

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović potpisao je ukaz za postavljanje pet ambasadora. U saopštenju iz kabineta šefa države navodi se da je za ambasadora Crne Gore u Sloveniji, postavljen Dragan Tufegdžić, u Severnoj Makedoniji Zoran Miljanić, Kini Branko Bulatović, Mađarskoj Čedomir Fuštić i OEBS Đorđije Radulović.

Poslanik Demokrata Momčilo Leković ocenio je da sudstvo mora biti efikasno i nezavisno. Pokazavši fotografiju Vesne Medenice na konju, rekao je da su sudstvom u Crnoj Gori vladali kauboji.

Jovan Vučurović (NSD) kazao je da u Crnoj Gori nikada nije bilo slobodnog tužilaštva i pravosuđa, te da ga nema ni sada.

- Rezultati će izostajati dok se iz institucija sudstva ne odstrane kadrovi bivšeg režima - poručio je on.

Između ostalih poslanika, predsednik GP URA Dritan Abazović ocenio je da su rezultati tužilaštva vidljivi samo zbog usvojenog zakona 2020. godine, dodajući da je za njega Sudski savet na samrti. On je pozvao SDT da pomogne u istrazi ubistva Duška Jovanovića.

Pogledajte više