NOVA ŠANSA ZA INSTITUT: Deblokiran račun, isplaćene dve plate, kreće izrada plana restruktuiranja

V.V.

06. 07. 2024. u 09:56

Institut Igalo može ponovo biti brend zdravstvenog turizma, ocenjeno je s optimizmom nakon što je deblokiran račun ove ustanove a Vlada Crne Gore i manjinski akcionar, kompanija HTP Vile Oliva uplatile po pet miliona evra za plate i izmirenje dela dugova dobavljačima i radnicima.

fOTO:RT HN

Da je stvorena nova šansa za Institut potvrdio je i dolazak u ovu ustanovu čak tri resorna ministra, Vojislava Šimuna, Janka Odovića, Naide Nošić, zatim potpredsednika Vlade Srđana Pavićevića i predstavnika najvećeg manjinskog akcionara Žarka Rakčevića.

Potpredsednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu dr Srđan Pavićević podsetio je da je izlazak iz krize koncipiran u martu a onda su usledili dogovori, tako da sada kreće šest meseci predviđenih za pravljenje elaborata, kvalitetne studije o restrukturiranju Instituta. Prema njegovim rečima to podrazumeva jasnu elaboraciju sa više segmenata a obuhvataće turizmologiju, hotelijerstvo, ugostiteljstvo, medicinu, pogotovo fizikalnu terapiju i rehabilitaciju. Biće uključeni i međunarodni eksperti, naveo je Pavićević. On je zahvalio Žarku Rakčeviću što je bio dovoljno društveno odgovoran da shvati vrednost ovog projekta.

Foto V. V.

Tekst potpisa

I ministar zdravlja Vojislav Šimun naglasio je da je  Vlada   pokazala izuzetnu umešnost u rešavanju problema. S obzirom na to da je ovo rešenje privremeno plan restrukturiranja mora biti donesen nakon duboke analize, jer Institut nema alternativu.

-Vlada stoji iza Instituta Igalo, zaposlenih i pacijenata. Ovakve medicinske procedure mogu da budu ostvarene jedino u Institutu, a veliki broj korisnika su naša deca i građani. Siguran sam da ćemo nakon šest meseci doneti kvalitetno rešenje, izaći iz krize i imati sistemsko rešenje, te da će Institut Igalo zasijati punim sjajem kako zaslužuje – poručio je Šimun.

Žarko Rakčević govorio je o uplaćenim sredstvima zahvaljujući kojim je deblokiran račun Instituta, radnici primili dve plate, a otklonjena opasnost od Jugobanke AD Beograd u stečaju. Beskamatna pozajmica Institutu data je do kraja januara naredne godine a do tada treba da bude završen i plan restruktuiranja. Njegova je ocena da Institut ima šansu, jer da nema kompanija Vile Oliva ne bi pre šest godina ulazila u ovu priču.

- Institut treba građanima Crne Gore kojima je neophodna rehabilitacija, treba Crnoj Gori i Herceg Novom. Verujem da Institutu trebaju investicije i da Institut mora, počevši od Druge faze da se dovede na četiri zvezdice da bi obezbedio adekvatan komfor građanima, da se vrate ne samo Norvežani nego i Zapadna Evropa i da se širi tržište, kazao je Rakčević.

Izvršni direktor Instituta Igalo Zoran Kovačević, uz zahvalnost za razumevanje svima koji su pružili podršku Institutu informisao je da je  uplatom od deset miliona skinuta blokada od 7,3 miliona evra, a ostatak će biti raspoređivan u skladu sa dinamikom i razgovorima sa poveriocima.

Predsednica Sindikata Marija Obradović je istakla da se  u Institutu lakše diše, jer je dug prema Jugobanci rešen, a zahvalila je posebno zaposlenima koji su u egzistencijalnoj ugroženosti ostali da rade profesionalno.

Janko Odović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine istakao je da se sada ne može govoriti o prodaji bilo kog dela imovine Instituta. Najavio je stavljanje u funkciju bazena i izgradnju osnovne škole na delu zemljišta u vlasništvu Instituta. Rekao je da se ne bi odrekao ni Titove vile koja je turistički potencijal Herceg Novog.

Sastanku u Institutu prisustvovali su i poslanik u Skupštini Crne Gore Jovan Subotić i predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Pogledajte više