NAROD PROTIV KAMENOLOMA: Protest meštana Bijedića, najavili blokadu puta ka granici

M. SEKULOVIĆ 06. 07. 2024. u 06:00

MEŠTANI Bijedića kod Bijelog Polja, koji duže od godinu dana biju bitku za zdrav život i pravo na privatnu imovinu, u nedelju će ponovo blokirati put ka graničnom prelazu Dobrakovo, prema Srbiji.

M. SEKULOVIĆ

Biće to još jedna blokada ovog putnog pravca, sve dok nadležno ministarstvo ne raskine ugovor o eksploataciji kamena sa koncesionarom, firmom Šućra Omerovića iz pomenute opštine, koja je po ocenama stručnjaka "presekla" arheološko nalazište iz neolita, staro više od 6.500 godina!

Da protest poprima ozbiljne razmere svedoči i to što starina Periša Tvrdišić tri dana štrajkuje glađu revoltiran odnosom Opštine i države prema problemima tridesetak domaćinstava na tom području.

Nalazište

ARHEOLOŠKO nalazište je presečeno i raskopano, kaže arheolog i svaetnik u Polimskom muzeju u Beranama Predrag Lutovac, koji je bio na čelu tima koji je vršio istraživanja u Bijedićima. 

-Nalazište u Bijedićima sa mnogobrojnim predmetima iz perioda starog oko 6.500 godina pje nove ere, otkriveno 2012. godine sa onim u selu Radmanci kod Berana, pomera dosadašnja naučna saznanja o smenjivanju kulture na ovim prostorima. Ta nalazišta su od velikog značaja ne samo za sever Crne Gore, nego i cele države - smatra Lutovac.

- Štrajkom branim svoju dedovinu, i to ću raditi sve dok država i Vlada ne reše ovo pitanje. Oteli su nam zemlju, uništili put, srušili mi vodenicu - priča Periša, dok meštani ističu da je kamenolom u blokadi i da su u toku danonoćna dežurstva, jer ne žele da im koncesionar otme put dug oko tri kilometra, koji su svojim rukama i novcem sagradili. 

Pogledajte više