SVI PROBLEMI MZ HERCEG NOVI: Lokalna uprava nas ignoriše

V.V.

23. 06. 2024. u 16:12

Savet MZ Herceg Novi kojoj pripadaju atraktivna hercegnovska naselja Savina, Istočno podgrađe sa Karačom, Stari grad i Zapadno podgrađe do stepeništa „Danice Tomašević“,upozorava da je ovaj deo grada zapušten, da su u toku građevinski i istražni radovi u čiji kvalitet opravdano sumnjaju.

FOTO:RT HN

Tim povodom oglasili su se saopštenjem i naveli da ne znaju  da li su o tim radovima obavešteni u Zavodu za zaštitu spomenika kulture niti ko su inspektori za nadzor. Hotel „Plaža“ je postao ruina kao i motel „Dubrava“ na Savini koji je skladište otpada kao i cela Savinska dubrava, o kojoj lokalne uprava ne vodi računa, smanjuje fond stabala, a  zarađuje na prodaji zemljišta i građevinskim dozvolama.

Uprkos tome što su zaustavljeni radovi na sanaciji klizišta oko Kanli kule,lokacija nije zaštićena, posebno  duž stepništa Sima Matavulja. Prema navodima iz saopštenja koje su potpisali  Marko Lučić, Olivera Doklestić, Đuro Mišković i Tihomir Rajković, i rušenje stare kuće porodice Šuberić uz Kanli kulu obavljeno je  bez građevinskog nadzora.

FOTO:RT HN

 

Plato kod spomenika Simu Matavulju već godinu je gradilište i deponija iskopane zemlje. Pitaju kada će sa te lokacije biti uklonjen  ormar za struju i  plato uređen. Smatraju da je uklanjanje visoke vegetacije lovora na Šetalištu, od tvrđave Forte Mare ka nekadašnjoj Citadeli  uništavanje zelene površine, ukazuju na sušenje velikog bora starog preko 100 godina na trgu Hercega Stefana, na Belavisti uz crkvu Sv Arhanđela Mihaila, na klizište ispod crkve Svete Ane…  Problematčno je i vreme početka istražnih radova na gradskom pristaništu koje je u katastrofalnom stanju. Na listi primedbi je i kvalitet morske vode, pa i izgled parka „Boka“.

Prema oceni članova Saveta uz „sve pozitivne ocene roditelja za mogućnost okupljanja dece u ovom prostoru, zapravo je sramota grada organizacija  „zimskih čarolija“ i ledenog tobogana, postavljenih drvenih kućica, zasađenih planinskih borova, kojima tu nije mesto… Članovi Saveta ističu da ih lokalna uprava nije obavestila o radovima na području Mesne zajednice, pa zaključuju da sve rade na na svoju ruku, u vreme kada ne treba ne poštujući pojam „turističke sredine“ i „turističke sezone“. Očigledno se stvara slika kako se gradi, uređuje i ulepšava, a zapravo je u pozadini priprema za političku kampanju za predstojeće lokalne izbore.

FOTO:RT HN

 

Ponešto je ipak zaslužilo pohvalu: uređenje stepeništa Luke Matkovića i konačno otvoreno stepenište pored nekadašnjeg hotela Rudnik, u centru grada, uz Gradsku kafanu.

Pogledajte više