SNP NACILJAO FOTELJU: Počeli pregovori oko formiranja vlasti u Andrijevici

M. SEKULOVIĆ 13. 06. 2024. u 06:45

PRVA "runda" pregovora oko formiranja lokalne vlasti nakon izbora održanih 2. juna održana je u Andrijevici u miroljubivoj atmosferi, za razliku od one koja je u ovoj sredini bila prisutna tokom kampanje i na sam dan izbora.

m.sekulović

- Tokom pregovora o formiranju vlasti sve političke partije i građanske liste postavile su opšti interes građana kao osnovni cilj. Interes građana je na prvom mestu. Razgovarali smo o programskim ciljevima, odnosno ostvarenju programa svih političkih partija, koji su 90 odsto identični - kazao je član pregovaračkog tima SNP Goran Stojanović nakon razgovora koji će biti nastavljni u petak.

Iz centrale SNP kažu da se moraju poštovati osnovni demokratski principi i volja naroda, koji je na izborima kazao da je SNP najjača stranka većine iz avgusta 2020. godine.

- Prema tome, nećemo se pogađati sa bilo kim. Nama pripada mesto predsednika opštine, a za ostalo ćemo se dogovoriti - poručili su iz SNP.

Žure da bi Odboru videli leđa

KAKO saznajemo, među partijama pobednicama izbora, prećutno je dogovoreno, šta će biti ozvaničeno u petak, da se konstitutivna sednica SO Andrijevica održi odmah nakon zvaničnog proglašenja izbora. Cilj je da se odmah verifikuju mandati odbornika i tako sa radom završi Odbor poverenika formiran od Vlade Crne Gore, koji je upravljao Opštinom.

O formiranju vlasti pregovarali su koalcija SNP-Demokrate, koja je zajedno osvojila osam mandata, od čega će SNP imati šest, PES četiri odbornika, koalicija "Za budućnost Andrijevice" tri mandata, kao i lista građana "Za budućnost naše dece", lista građana Vasojevićki pokret "Ujedinjenje" imaće jednog odbornika.

Iz pregovora je isključena DPS, koja je osvojila 11 mandata, što je pad za četiri mandata u odnosu na izbore iz avgusta 2020.

Pogledajte više