MENJA SE LICE STAROG GRADA: Kanli kulu i gradske zidine osloboditi svega suvišnog

V.V.

05. 06. 2024. u 15:06

Omanja, stara kuća hercegnovske porodice Šuberić koja se decenijama naslanjala na zidine Kanli kule srušena je u okviru uređenja prostora oko drevne tvrđave.

FOTO: V.V.

U planu je i uklanjanje postojeće trafostanice na samom ulazu u kulu, a sanacija klizišta koju finansira Uprava za kapitalne projekte pauzirana je zbog turističke sezone.

Uz sanaciju klizišta oko Kanli kule, koju finansira Uprava za kapitalne projekte, Opština Herceg Novi započela je sa čišćenjem okolnog terena i zidina, nakon čega će, kako je informisao potpredsednik Opštine Mirko Mustur, vizura kule biti oslobođena svega suvišnog: nepripadajućih objekata, zelenila, elektro instalacija.

FOTO: V.V.

 

-Kula će zasjati u svom punom sjaju a radovi se odvijaju dobrom dinamikom. Deo materijala, odnosno kamen koji je dobrog kvaliteta, biće upotrebljen za rekonstrukciju drugih objekata u starom gradu i na Toploj - kazao je Mustur.

Postojeća trafostanica na ulazu u kulu, gabaritima premašuje potrebe za savremeno snadbevanje električnom energijom, pa će, prema Musturovim rečima sa EPCG biti dogovoreno smeštanje u manji  prostor a višak će biti uklonjen kako bi se  oslobodio pogled na kulu i prilaz tvrđavi.

Mustur objašnjava i da su u završnoj fazi radovi na Potkovičastoj kuli.

- Dio bedema koji je okrenut prema gradu i moru biće takođe očišćem od svega što je nazidano tokom prošlog i pretprošlog veka -  pojasnio je Mustur.

Konačno, u  okviru uređenja terena oko Kanli kule lokalna samouprava je planirala i izmeštanje vazdušne niskonaponske mreže u podnožju tvrđave.

Pogledajte više