CETINJE SPRAM VOJVODE: Inicijativu Kuča da se spomenik Mirku Petroviću pomeri iz Podgorice podržao PES

V. KADIĆ 03. 06. 2024. u 13:59

FUNKCIONER Pokreta "Evropa sad" Vasilije Čarapić podržao je inicijativu Srpskog nacionalnog saveta da se spomenik vojvodi Mirku Petroviću ukloni sa Trga nezavisnosti u Podgorici i donira Cetinju.

V.K.

 On je kazao da bi donacija spomenika vojvodi Mirku, poznatom kao vojvodi od Grahova, prestonici Cetinje, bila primeren gest s obzirom na njegovo poreklo sa Njeguša.

Čarapić je istakao da "atmosfera u kojoj se vodi ova diskusija mora biti u duhu tolerantnosti, jer je ovo dobra prilika da se kroz ovaj gest uvaže i Kuči i Cetinjani".

- Želja će ti biti Čarapiću, poručio je odbornik DPS-a Andrija Klikovac. - Ali makar pokazujete pravo lice. Želite da izazovete podele i nemire u Podgorici.

Njihovi ideološki partneri iz Socijaldemokrata stali su takođe u odbranu spomenika.

- Ovakva bezumna ideja bila bi drugi atak na spomenik vojvodi Mirku Petroviću, a inicijatori bi bili crnim slovima upisani u crnogorskoj istoriji kao sponzori mržnje protiv sopstvene države i dinastije Petrović. Zato pozivamo Čarapića da izbegne ovakvu retoriku, da se mane ćorava posla, odnosno da konačno prestane sa jalovim pokušajima da dodvoravanjem DF-u spasi vlast u glavnom gradu, kojoj je svakog dana kraj sve bliži - poručili su iz SD.

Simbol crnogorske državnosti?

BIVŠA vlast Mila Đukanovića podigla je spomenik 31. jula 2017. godine i pored protivljenja Kuča. Razlog postavljanja spomenika videli su u njegovoj obnovi koji je u centru Mirkove varoši (Podgorica) postavljen 1886. godine, a srušen 1919, nakon detronizacije dinastije Petrović.

- Nije srušen zbog 1856. godine, već zato što je bio simbol crnogorske državnosti. Smetao je onima kojima je smetala Crna Gora - govorio je bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović (DPS).

Glasovito pleme vojvode Marka Miljanova - Kuči pokrenulo je preko Srpskog nacionalnog saveta inicijativu za uklanjanje spornog obeležja u centru Podgorice. Za kratko vreme prikupljeno je više od pet hiljada potpisa podrške. Vojvoda Mirko i njegova vojna armada upisani su crnim slovima u istoriji Kuča, jer su u poharama u 19. veku ubijali čak i decu u kolevkama.

Pogledajte više