REZOLUCIJA O JASENOVCU NA DNEVNOM REDU SKUPŠTINE: Evo kada će crnogorski poslanici razmatrati taj dokument

Novosti online 29. 05. 2024. u 16:19

PREDLOG rezolucije o genocidu u Jasenovcu biće na dnevnom redu crnogorskog parlamenta krajem juna.

Skupština Crne Gore

To su objavile podgoričke "Vijesti" navodeći da je predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio  na današnjoj sednici kolegijuma parlamenta da će Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu biti na dnevnom redu parlamenta krajem juna, saznaju nezvanično "Vijesti".

Skupštinska većina u Crnoj Gori predala je 17. maja parlamentu Predlog rezolucije o Jasenovcu.

Podgorički mediji preneli su da su Predlog rezolucije potpisali svi poslanici vladajućih partija osim predstavnika albanskih partija u vladajućoj koaliciji.

Oni su to učinili nekoliko sati nakon sastanka šefova poslaničkih klubova u zgradi parlamenta, na kom nije bilo dogovora o predlogu lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića da tekst rezolucija odmah uđe u parlamentarnu proceduru, već je bilo odlučeno da premijer Milojko Spajić (Pokret Evropa sad) i šef Skupštine Andrija Mandić (Nova srpska demokratija) treba da se dogovore o tom pitanju. Međutim, predlog je, ipak, predat.

U predlogu rezolucije o Jasenovcu piše da su u Jasenovcu, u periodu od 1941. do 1945. godine, mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati i drugi narodi. Navodi se da 22. april treba da bude zvanično priznat kao dan sećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obeležavati svake godine.

- Skupština osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će sprečiti bilo kakav oblik revizionizma. Kroz usvajanje ove rezolucije, Skupština se obavezuje da aktivno doprinosi očuvanju sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, promoviše toleranciju, razumevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije, stoji u dokumentu.

U njemu se navodi i da se podstiče obeležavanje 22. aprila kao dana sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, i da će Skupština svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije.

- Skupština ohrabruje državne organizacije na svim nivoima, predsednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući i nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obeležavaju 22. april, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti u sećanju na žrtve genocida u Jasenovac, navedeno si u predlogu Rezolucije.

Zahtev da se podnese predlog rezolucije ispostavio je prošle sedmice Milan Knežević, poručujući da to treba da učini Spajić.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: VULIN NA SASTANKU SA BIN ZAJEDOM: Saradnja Srbije i Emirata na visokom nivou

Pogledajte više