RADNICI VEKTRA BOKE PODELJENI: Jedni za prodaju imovine, drugi za stečaj

V.V.

29. 05. 2024. u 15:41

NVO „Bivši radnici Vektra Boke“ najavili su za sutra protest ispred zgrade Vlade.

Foto: RT HN

Oko 120 bivših i sadašnjih radnika Vektra Boke ograđuje se međutim od aktivnosti svojih kolega i izjava predsednika te NVO, saopštio je jdan od radnika i nekadašnji sindikalni vođa u tom preduzeću, Vojin Miljanić.

Ova grupa radnika se protivi uvođenju stečaja, a smatraju da bi svoja potraživanja uspeli da naplate od prodaje imovine Vektra Boke.

-Želimo da obavestimo građane Herceg Novoga i javnost Crne Gore, da nas 120-ak potpisnika saglasnosti,  želimo da sva naša potraživanja prema Vektra Boki naplatimo prodajom imovine. Sadašnjim radnicima Vektra Boke u ovome momentu se duguje 30 ličnih dohodaka, jedan deo četvrte rate po planu reorganizacije i oko 10 godina radnog staža dok se bivšim radnicima  duguje deo četvrte rate i oko 30 meseci doprinosa. Prodajom imovine bismo se najpre naplatili u potpunosti i deo radnika bi stekao pravo na redovnu ili prevremenu penziju, deo sadašnjih radnika bi naplatio i po 15 do 20hiljada evra (odnosno 30 ličnih dohodaka). To su ogromna sredstva za nas i rešavaju našu egzistenciju - kazao je Miljanić.

Zbog toga se ograđuju od rada NVO „Bivši radnici Vektra Boke“  koju, kako kaže Miljanić, podržava samo desetak, 15 bivših radnika.

- Ograđujemo se od svih  izjava koje je predsednik te NVO dao pisanim medijima u nedavnim izjavama. U saznanju smo da idu u Podgoricu sa svojim potpuno nelegitimnim zahtevima i potpuno neistinitom pričom. Pozivamo i SDT da ih pozove i da ispita njihove navode o mogućoj prodaji akcija Vektra Boke, i da ispita ko ih finansira, savetuje i gura ih protiv interesa svih radnika Vektra Boke i građana Herceg Novog i Crne Gore - saopštio je Miljanić.

Podsećamo, za 17. jun zakazana je vanredna Skupština akcionara na kojoj bi između ostalog trebalo da bude razrešen aktuelni odbor direktora i imenovan novi. Skupštinu su inicirali iz hercegnovske Elena grupe vlasnika Danila Matijaševića. Ova kompanija je nedavno kupila za nešto više od 350 hiljada evra 33,3 odsto akcijskog kapitala Vektra Boke. Očekuje se i novo ročište u Privrednom sudu  kao i odluka o tome da li će ili ne Vektra Boka otići u stečaj. Na ročištu držanom 29. aprila odluka je izostala jer je punomoćnik Elena grupe zahtevao izuzeće sudije.

Pogledajte više