ZAUSTAVLJENA SANACIJA KLIZIŠTA OKO KANLI KULE: Nastavak posla na jesen

V.V.

27. 05. 2024. u 14:11

Dugo iščekivana sanacija klizišta površine više od tri hektara, od magistrale do hercegnovskog Starog grada, koje je oštetilo i drevnu Kanli kulu, započeta je u januaru. Radovi su zaustavljeni nakon što je obavljeno oko 40 odsto planiranog posla, a iz podgoričke kompanije Intermost kažu da će gradilište ponovo formirati nakon sezone.

foto:RT HN

Radovi čija je vrednost 945 hiljada evra prekinuti u dogovoru sa  investitorom, nadzornom službom i lokalnom upravom, zbog sezone i nesmetanog pristupa tvrđavi na kojoj je letnja pozornica na kojoj se odvijaju brojni programi.

Glavni i odgovorni inženjer u kompaniji Intermost  Gojko Šljivančanin objasnio je da su obavljeni pripremni radovi u cilju obezbeđenja pristupa i pojasa za rad mehanizacije, završena su geodetska snimanja, uklonjeno je rastinje, a gotovi su i  zemljani i radovi na izradi mikrošipova i naglavne grede.

-Reč je o radovima u istočnom pojasu klizišta. Preostali su radovi na izradi injekcionih bušotina, izrada drenaže sa pripadajućim elementima.

Šljivančanin napominje i da je obaveza kompanije sanacija klizišta a ne i tvrđave.

–Po našem projektu naš zadatak je da ojačamo i uradimo sanaciju klizišta oko kompletne Kule, odnosno, njenih temelja,  precizirao je Šljivančanin.

Nedavno su iz Ekološkog društva Boke Kotorske  upozorili da je na jednoj strani zida tvrđave skinuta  sva visoka vegetacija pa su ostale ogolele stene i bedem  tvrđave. Nema više korenskog sistema biljaka da stenu na kojoj je tvrđava drži ušpanovanu i, koliko-toliko, kompaktnu.

- Prirodna, noseća stena, na kojoj je fundirana i podignuta tvrđava Kanli kula, lošeg je geološkog sastava i podložna stalnom mrvljenju i otpadanju delova. Bedem tvrđave ostao je da visi bez potpore i zaštite. Ovakvo stanje, kako sada izgleda, pa tako i cela Kanli kula, su u mnogo opasnijem stanju nego pre početka radova, upozorili su iz NVO Ekološko društvo Boke.

Šljivančanin kaže da je stena koju pominju iz Ekološkog društva Boke očišćena od rastinja i šiblja a uklonjenjo je svo pokretno kamenje koje može da se obruši. Stena je jednako bezbedna kao i pre a kada bude završena sanacija klizišta biće urađena i trajna sanacija tvrđave.

Sanaciju klizišta finansira Uprave za kapitalne projekte.

Pogledajte više