BERIŠA: "Verujem da će doći do otpriznavanja Kosova od strane Crne Gore"

Novosti onlajn

23. 01. 2023. u 10:07

NAROD Crne i Gore i Srbije bez obzira na versku, nacionalnu i druge razlike su braća - počevši od Srba, Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca i drugih, te su prirodno oslonjeni na suživot. U skladu sa time verujem da će kroz neko vreme i doći do otpriznavanja Kosova od strane Crne Gore, rekao je u intervjuu za portal ADRIA predsednik Matice Albanaca Demo Beriša.

Foto: Printscreen/Youtube/preshevacom

Predsednik ste Matice Albanaca u Srbiji. Kako vi gledate na zabranu ulaska državljanima Srbije u Crnu Goru?

Beriša: "Kada se posmatra ovo pitanje sa stanovišta Matice Albanaca u Srbiji mogu reći sledeće: Republika Srbija spada u prvu državu u Evropi koja je usvojila i u praksi primenjuje jedan od najboljih zakona o nacionalnim manjinama i zajednicama. Gde su Nacionalnim savetima delegirana prava da vode brigu i organizuju čuvanje tradicije, jezika, kulture, školstva, medija i sve ono što ih čini posebnim u odnosu na većinski narod. Vlada ovu instituciju finansira kroz odvajanje određenih finansijskih sredstava. Tako da ne postoji nijedno pitanje koje se ne može unaprediti. Što se tiče istog pitanja u Crnoj Gori, posebno u odnosu na srpsku zajednicu koja čini oko 30 % stanovništva, njima su prava ukinuta - od prava na upotrebu jezika, pisma, zapošljavanja, izbora na državne funkcije itd. Ovo je došlo posebno do izražaja unazad više godina vladavine DPS-a koji je na svaki način pokušavao da prekine neraskidivu vezu sa Srbijom, pa se tako ne dozvoljava ulazak na teritoriju Crne Gore velikom broju građana koji imaju porodice u Crnoj Gori, pa im je uskraćeno pravo i na glasanje, dok iz celog sveta drugi to mogu činiti. Zahvaljujući razumnom, državničkom i hrabrom ljudskom postupku odlazećeg premijera Dritana Abazovića rešeno je ključno pitanje položaja SPC. Crnogorci i Srbi su jedan narod i kao takvi treba da žive u miru i slozi i da uspostave takav odnos i sa Srbijom.

Otvoreni Balkan je, na inicijativu predsednika Vučića, postao mogućnost prosperitetne budućnosti čitavog regiona - mislite li da će se Crna Gora uskoro pridružiti Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji i postati deo ove inicijative?

Beriša: "Zahvaljujući politici mira i pomirenja u regionu predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pokrenuo jedan od najbitnijih projekata u regionu - Otvoreni Balkan, koji građanima, za sada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, omogućava slobodu kretanja, zapošljavanja, priznanje stečenih diploma, slobodu trgovine kroz smanjenje papirologije, dugog čekanja na graničnim prelazima, što u ozbiljnijoj meri smanjuje cene troškova upućenih roba, povećava brzinu dostave roba i drugih materijala. Hrabra odluka predsednika Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije u poboljšanju uslova života građana će uticati na poboljšanje odnosa u regionu. Ubrzo očekujem i odluku Vlade Crne Gore da se uključi ovoj humanoj i ekonomskoj inicijativi, bez obzira na otpornost koja je iskazana od strane odlazećeg predsednika Mila Đukanovića."

Kako ocenjujete život Albanaca u Crnoj Gori u vreme vladavine Mila Đukanovića koja je na zalasku i da li očekujete poboljšanje njihovog položaja u doglednoj budućnosti?

Beriša: "Kada posmatram život albanske zajednice u Crnoj Gori u vreme vladavine Mila Đukanovića mogu reći da nije bio bajan i sjajan - oni su tu služili da budu glasačka mašinerija i ništa više. Opštine sa većinskim albanskim življem kao Plav, Gusinje, Tuzi ili Ulcinj su ostala i dalje najnerazvijenija područja bez ijedne značajnije investicije. Očekujem da će se Albanci u Crnoj Gori konačno otrezniti i da će svoju sudbinu naći u budućoj demokratskoj Crnoj Gori kroz saradnju sa ostalim nacijama. Da će poboljšati uslove upotrebe jezika, kulture, školovanja kako u osnovnom, tako i u srednjem i visokom obrazovanju. Napominjem da u Srbiji na Filološkom fakultetu funkcioniše najstarija katedra albanskog jezika u regionu od 1906.godine. Crna Gora mora da radi puno toga na pravima nacionalnih manjina - zajednica. Krajnje treba slediti pozitivnu orijentaciju URE i Dritana Abazovića koji je između ostalog pokazao da i Albanci mogu poštovati svoju zemlju Crnu Goru."

Postoji li mogućnost, prema Vašem mišljenju, da Crna Gora u budućnosti povuče priznanje tzv. Kosova?  

Beriša: "Sigurno ja da će u određenom trenutku Crna Gora prihvatiti odgovornost da je pogrešila u odluci za otcepljenje iz tada Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Narod Crne i Gore i Srbije bez obzira na versku, nacionalnu i druge razlike su braća - počevši od Srba, Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca i drugih, te su prirodno oslonjeni na suživot. U skladu sa time verujem da će kroz neko vreme i doći do otpriznavanja Kosova od strane Crne Gore. Ovakva Crna Gora je stvorena od strane Mila Đukanovića jer je on sa svojim DPS-om kriminalizovao Crnu Goru po dubini, počevši od njega do mesne zajednice po vertikali i horizontali, tako da je napravio svoju privatnu državu, a to se videlo kroz primer pristupanja NATO savezu i njegovu grčevitu borbu da ne dozvoli potpisivanje ugovora sa SPC pa i po ceni bratoubilačkog krvoprolića."

(Region)

Pogledajte više